napisał(a) woyciech » 20.08.2012 11:15
Ja kupiłem w tym roku na allegro Panasonic FT2
http://www.optyczne.pl/6.4-Test-Test_aparat%C3%B3w_podwodnych_2010_Panasonic_Lumix_DMC-FT2.html. Niestety był to jakiś model niewiadomego pochodzenia, rzekomo powystawowy, w każdym bądź razie tani ale bez gwarancji. Testowany w domu, w słodkiej wodzie wydawał się być szczelny ale po wejściu do Adriatyku już po chwili zaczął się dziwnie zachowywać tzn. zwariował mu układ stabilizacji obrazu i zaczął mu parować obiektyw i wyświetlacz. Kiedy go otworzyłem na kwaterze okazało się, że na akumulatorze jest kilka kropel wody. Myślałem, że to może moja wina i po wysuszeniu sprawdziłem dokładnie uszczelkę zanim go ponownie zamknąłem. Za drugim razem miałem te same objawy, a wieczorem całkowicie przestał działać. Kiedy rozkręciłem go w domu okazało się, że cale wnętrze zardzewiało od słonej wody.
Poszperałem trochę w necie i znalazłem posty mówiące, że ten model ma problemy z przeciekaniem oraz że firma Panasonic odrzuca wtedy roszczenia reklamacyjne bo nie sposób udowodnić, że nie była to wina użytkownika (niedokładne domknięcie komory na kartę i akumulator).
Reasumując, zalecam ostrożność i zapoznanie się z opiniami nt. wybranego modelu.