Sprawy mają się nastepująco. Ze względu na brak czasu i specyficzne wymagania (rodzina 2+3, jak najbliżej morza, klimatyzacja, 2 sypialnie) zdecydowałem sie w tym roku skorzystać z oferty jakiegoś pośrednika. Po kilkudniowych poszukiwaniach padło na ofertę Adrialina w Lokvie Rogoznicy ( obiekt nr 117552). W opisie wszystko wyglądało bardzo zachęcajaco. Obsługa w sieci oraz na miesjcu w Omisu przebiegła bardzo sprawnie (tzn. bez zgrzytów skasowano odpowiednią kwotę). Ciekawe rzeczy okazały sie dopiero na miejscu. Otóż parking w "części zewnętrznej" okazał się "parkingiem" przy drodze nr 8. I nie byłoby może w tym nic złego gdyby nie jeden drobiazg - 150 schodów od owego parkingu do domu. Dla ułatwienia dodam, że zabierałem wyposażenie dla dzieci w wieku 7,9 i 11 lat. Znoszenie bagaży nie było przyjemnym zajęciem. Dom -a jakże - 5m od morza i 10 od plaży; z jednym drobiazgiem - 60 schodów. Ale to juz pikuś. Jestem w Chorwacji 6 raz i miewałem nad morze dalej i wiecej schodów - ale wiedziałem w co sie pakuję już przed przyjazdem; no, może poza jednym nieprzyjemnym zdarzeniem przed 2 laty. Informacja o pokoju dziennym połączonym z jadalnią i aneksem kuchennym też lekko przesadzona; chyba, że przedłużenie przedpokoju można by czymś takim nazwać. Na tym tle brak telewizora obecnego w ofercie jest juz nieistotnym drobiazgiem bo w końcu nie po to się do Chorwacji jeździ. Gospodarze - cóż, mili ludzie, nie narzucają się, nie sprawdzają stanu czystości naczyń, sztućców itd. po wyjeździe gości. Jakoś przez dwa dni zdołaliśmy wszystko posprzątać, wyprać dywaniki w łazience etc. Ręczniki dostarczaja przy przyjeździe, jak sie ich o to poprosi; dużych nie maja, ale dostalismy 7 małych na 5 osób. I tak nieźle. W ogóle to "nie ma problema". Bagaże wnieść oczywiście chętnie pomogą, tylko jakoś tak sie pechowo składa, ze akurat dziś jada do domu do Splitu i wrócą w sobotę około południa. Przemiły syn gospodarzy powiedział mi to (po angielsku, naprawde dobrze mówi) dziś rano kasując za klimatyzację 5 Euro za dzień. W ofercie była mowa o 60 centach za godzinę i jaiejś karcie.
Naprawdę nie spodziewam sie luksusów na urlopie w apartamencie. Ale do rzetelnej informacji przed wyjazdem mam chyba prawo. Ostatecznie 150 schodów z, a własciwie DO parkingu robi spora różnicę.
Przetrzegam więc przed łatwowiernym poddawniem sie urokowi ofert firmy Adrialin. Może inne firmy też tak mają, nie wiem, mam nadzieję, że nie.

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)