Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

1 Raz na wakacje w chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sebaberni
Autostopowicz
1 Raz na wakacje w chorwacji

Postnapisał(a) sebaberni » 16.07.2010 11:58

witam i prosze o wsparcie osoby z doswiadczeniem wakacyjnym w chorwacji, na poczatku sierpnia jade z dziewczyna na tydzien na wakacje do chorwacji i tak szczerze mowiac nie wiem w ktore region sie kierowac ale napewno nie checmy sie tłuc ponad 1000km wiec postanowiłem ze moze KRK i tu tez pojawiaja sie pytanie o nocleg jakie ceny moze macie jakiś foworytów albo konkretne miejsca gdzie warto z waszego doswiadzcenia pojechac, chcielibymsy spokojnie odpocząc od codziennego zycia w p[racty na plazy :)

prosze o pomoc

bede wdzieczny

pzdr

sebastian :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 16.07.2010 12:04

Marisa
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Marisa » 16.07.2010 12:36

Nie wiem skąd jedziesz, ale dla mnie generalnie "prawdziwa chorwacja to ta od riviery Makarskiej w dół i jadąc z Warszawy robię ok 1600-1700 km.Naprawdę uważam że warto pojechać dalej.
sebaberni
Autostopowicz

Postnapisał(a) sebaberni » 16.07.2010 12:37

jade z wrocławia, prosze jezeli mozesz daj jakies namiary na super miejsca wtedy te 300km tio mysle nie problem a skoro taka roznica to trzeba :)

pzdr :D
jacektomek321
Globtroter

Postnapisał(a) jacektomek321 » 16.07.2010 12:51

Marisa napisał(a):Nie wiem skąd jedziesz, ale dla mnie generalnie "prawdziwa chorwacja to ta od riviery Makarskiej w dół i jadąc z Warszawy robię ok 1600-1700 km.Naprawdę uważam że warto pojechać dalej.

Zgadzam się, dla mnie też "prawdziwa chorwacja to ta od riviery Makarskiej w dół. Ale moim zdaniem można zrobić mały "myk" - wystarczy pojechac na wyspę Pag - mniej więcej na wysokości Zadaru, a jest tam zupełnie inaczej iz na tej samej wysokości na lądzie. Moim zdaniem wyspa Pag to jakby przeniesiona na północ część Chorwacji z południa. Zatoczki z krystalicznie czystą wodą, ciagnące sie kilometrami kamienne murki i non stop gaje oliwne. Gdyby mi ktos to wszystko opisął pomyślałbym ze chodzi mu raczej o Sycylię!
dąbrówka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dąbrówka » 16.07.2010 12:59

Również polecam Makarską Rivierę....tego roku wracam w te strony ponownie a mam dużo dalej niż ty i jadę ;)
Z drugiej strony zastanawiam się czy to nie błąd polecać ci ten region na pierwszy raz, bo ja też wybrałam okolice Makarskiej i potem już nigdzie mi się tak nie podobało :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 16.07.2010 13:07

sebaberni napisał(a): nie checmy sie tłuc ponad 1000km

Weź pod uwagę,że 500 km po chorwackich drogach zmęczy Cię tak samo jakbyś w z Polsce przejechał ich.....100!!! :wink:
Więc te 200-300 km więcej nie stanowi większego problemu! :oczko_usmiech:
dagiesza
Croentuzjasta

Postnapisał(a) dagiesza » 16.07.2010 13:10

sebaberni napisał(a):spokojnie odpocząc od codziennego zycia w p[racty na plazy :)

... :lol: to tylko wyspy :lol: tam naprawdę można odszukać ciszę i spokój ... :wink: 8)
Kir
Cromaniak

Postnapisał(a) Kir » 16.07.2010 13:30

Nie rezygnowałbym tak łatwo z tego Krk-u. To bardzo ładne miejsce jednak jedno z najdroższych w Hr. W szczycie sezonu raczej nie macie szans na znalezienie tam noclegu taniej niż 40euro/apartament, chyba że będzie to sobe - czyli najczęściej pokój z łazieneczką i współdzielona kuchnią.

Trochę taniej będzie na kempingu, ale nie będzie to przy 2 osobach samochodzie i namiocie różnica powalająca zwłaszcza na kempingach na Krk.
Szukajcie noclegów w mniejszych miejscowościach, dalej od centrum będzie taniej, a jako dodatkowy bonus będzie możliwość znalezienia jakiejś ustronnej zatoczki gdzie będziecie tylko wy albo zaledwie kilak osób. Na pochmurne dni do zwiedzenia jaskinia Biserujka w Rudine, a może wycieczka w góry Velebit(trzeba wrócić na stały ląd

Wjazd na wyspę jest za opłatą - kazdy przejazd mostem w stronę wyspy to 30 euro.
Yncy
Autostopowicz

Postnapisał(a) Yncy » 16.07.2010 14:05

Z czystym sumieniem mogę polecić miasteczko Sv.Juraj - cisza, spokój. Nieduża plaża miejska, raczej przewaga tzw. skałek. 100 m od brzegu jest dość duża wysepka, także można dopłynąć tam wpław. Jednym słowem spokojną rybacka wioska.
tj_jankes
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tj_jankes » 16.07.2010 14:40

Kir napisał(a):
Wjazd na wyspę jest za opłatą - kazdy przejazd mostem w stronę wyspy to 30 euro.

Chyba jednak chcesz wszystkich odstraszyć od wjazdu na KRK. Z tą opłatą to "deko" przesadziłeś :D
O ile ja się orientuje w tym temacie to przejazd faktycznie kosztuje 30 ale kun a nie Euro :D
Kir
Cromaniak

Postnapisał(a) Kir » 16.07.2010 14:44

masz rację. przesadziłem.
30 kun
sysgone
Odkrywca

Postnapisał(a) sysgone » 16.07.2010 21:25

Ja zwiedzam Chorwację etapami. 2 lata temu byłem w Basce, na wyspie Krk, rok później w Sv. Filip i Jakov koło Zadaru, w tym roku zamierzam się zatrzymać w Breli. Z roku na rok schodzimy coraz niżej i dzięki temu każda kolejna wyprawa jest równie ciekawa. Gdybym zaczął od południa, to prawdopodobnie przy kolejnych byłbym lekko rozczarowany. A tak, to stopniuję sobie "klimat".
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2010 21:49

tj_jankes napisał(a):
Kir napisał(a):

Chyba jednak chcesz wszystkich odstraszyć od wjazdu na KRK. Z tą opłatą to "deko" przesadziłeś :D
O ile ja się orientuje w tym temacie to przejazd faktycznie kosztuje 30 ale kun a nie Euro :D

Dobrze żeś szybko poprawił, bo już myślałem, że albo jestem pijany, albo Chorwaci zwariowali... 8O :lol:

Pamiętam jak przejazd mostem kosztował jeszcze 5 kuna...
Dawne dzieje. :? :(
sebaberni
Autostopowicz

Postnapisał(a) sebaberni » 17.07.2010 07:59

hehehe dziękuje za odpowiedzi w sumie to fakt te 3oo km wiecej to penwie nie duzy problem ale chodzi w sumie tez o jakies noclegi najlepiej jakis pokoj i bliskosc do plazy zeby nic nie robic nie miec zmarwtiec i na plazy chlodne piwko pic :) i obijac sie, jezeli ktos ma jakies konkretne propozycje bedziemy wdzieczny
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne