Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

kto z was jadł jeżowce?

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3063
Dołączył(a): 26.04.2005
Lokalizacja: La Bomba Electrica Recargable
kto z was jadł jeżowce?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 30.04.2009 13:30

Alo,
choć bardzo lubię te zwierzątka (są dla mnie niemal symbolem Chorwacji ;@) ) zastanawiam się, czy nie przenieść mojej bliskiej znajomości z jeżowcami na poziomy kulinarne.

Stąd pytanie do Was o walory smakowe, sposób przyrządzenia, wybór dobrych egzemplarzy jeżowców do zjedzenia.

Kto wie, niech pisze!

Pozdrov, Krystof
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3288
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 30.04.2009 14:21

Z forum dowiedziałem się że są jak najbardziej jadalne!
Są dobre na krążenie, serce i siły witalne!
Wyławia się samiczki. Można je poznać po tym, iż na sobie mają różne trawy czy kamyki. Rozcina się nożyczkami brzuszek i łyżeczką wyjmujesz pomarańczową galaretowatą ikrę. Niektórzy tu pisali że to narządy rodne czy cuś?! Jak sie dokładnie do tego zabrać, by sie nie ukłuć itd nie wiem, bo nie próbowałem.
Wszystko przed nami.
alechandro
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 4586
Dołączył(a): 10.04.2008
Lokalizacja: Nie toleruję znafców, którzy znają się na fszystkim...

Nieprzeczytany postnapisał(a) alechandro » 30.04.2009 14:28

Popiel napisał(a):Z forum dowiedziałem się że są jak najbardziej jadalne!
Są dobre na krążenie, serce i siły witalne!
Wyławia się samiczki. Można je poznać po tym, iż na sobie mają różne trawy czy kamyki. Rozcina się nożyczkami brzuszek i łyżeczką wyjmujesz pomarańczową galaretowatą ikrę. Niektórzy tu pisali że to narządy rodne czy cuś?! Jak sie dokładnie do tego zabrać, by sie nie ukłuć itd nie wiem, bo nie próbowałem.
Wszystko przed nami.


Jak Ty się Popiel tego najesz to trzymam się z daleka...Ty i bez tego nadpobudliwy jesteś... :twisted: :lool:
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3063
Dołączył(a): 26.04.2005
Lokalizacja: La Bomba Electrica Recargable

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 30.04.2009 14:38

Jak sie dokładnie do tego zabrać, by sie nie ukłuć itd nie wiem, bo nie próbowałem


są do tego specjalne nożyczki ...

różne rzeczy już wiem, nawet oglądałem film instruktażowy ... tu pytam o bezpośrednie subiektywne doznania praktyków
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3063
Dołączył(a): 26.04.2005
Lokalizacja: La Bomba Electrica Recargable

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 30.04.2009 14:40

Składniki:
danie
sok z cytryny - 1 łyżka
oliwa - 3 łyżki
jeżowce - 30 szt
Sposób przygotowania:
Świeżo złowione jeżowce odwrócić stroną z dziurką do siebie. Trzymając jeżowca przez ścierkę, powiększyć istniejący otwór nożem, tak żeby można było włożyć do środka łyżeczkę. Łyżeczką wyciągnąć ikrę i położyć na talerzu. Oczyścić ikrę z kawałków igieł i muszli, polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i podawać.
hrehor
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 768
Dołączył(a): 14.02.2007
Lokalizacja: dolnośląskie

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 30.04.2009 20:17

Jeść jeżowca to nie jadłem nawet nie myślałem, że są zjadliwe, ale w zeszłym roku żona wyciągała kolec jeżowca z córki nogi po, mimo że była w Chorwatkach to i tak przebił buto. Na szczęście obyło się tylko na strachu.
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2614
Dołączył(a): 04.09.2006
Lokalizacja: Poznań

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 30.04.2009 20:51

Próbowałam, ale niestety nie powtórzę... Jednak ich zwolenników zauważyłam mnóstwo... :papa:
Bogdan 63
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 142
Dołączył(a): 11.05.2005
Lokalizacja: małopolska

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan 63 » 30.04.2009 20:52

tak jeżowce jedzą włosi
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2009 21:24

Bogdan 63 napisał(a):tak jeżowce jedzą włosi


Mniaam... z czosnkiem jako sos do spagetti. Na plaży w Drasnicach miałem niestety jeżowce sote :D ale polecam. Jak i ośmiornicę (najlepiej własnoręcznie złapaną), która pojawia się w końcówce filmiku na grillu.
mkm
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5456
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 01.05.2009 19:15

majeczka napisał(a):Próbowałam, ale niestety nie powtórzę... :papa:


... Jak Ivo poczęstuje , to się nie oprzesz majeczko :wink: :D
Uprzedzam , w Prigradicy jest mnóstwo smakoszy tych kolczastych stworzeń :D
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2614
Dołączył(a): 04.09.2006
Lokalizacja: Poznań

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 02.05.2009 20:29

mkm napisał(a):
majeczka napisał(a):Próbowałam, ale niestety nie powtórzę... :papa:


... Jak Ivo poczęstuje , to się nie oprzesz majeczko :wink: :D
Uprzedzam , w Prigradicy jest mnóstwo smakoszy tych kolczastych stworzeń :D

Cóż, skoro Ivo poleca i sam degustuje te stworzonka, prawdopodobnie nie będę miała uprzedzeń... Jednak to tylko dzięki Tobie... :papa:
Karola_hrv
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 32
Dołączył(a): 20.04.2009
Lokalizacja: Poznań/B-c

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karola_hrv » 07.05.2009 13:45

Jesli te jezowce chociaz w polowie są tak dobre jak lignje na žaru ,to koniecznie muszę sprobowac :) mmmm pychota:)))))
Krystof
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3063
Dołączył(a): 26.04.2005
Lokalizacja: La Bomba Electrica Recargable

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.05.2009 13:52

lignje na žaru ... moje ulubione danie ... obawiam się, że niestety ... :@(
Leszek W
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 515
Dołączył(a): 14.07.2006
Lokalizacja: Radomsko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 07.05.2009 15:24

Krystof napisał(a):lignje na žaru ... moje ulubione danie ... obawiam się, że niestety ... :@(

Polecam lignje na žaru w konobie Antonio w Posedarje - palce lizać!!!
Karola_hrv
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 32
Dołączył(a): 20.04.2009
Lokalizacja: Poznań/B-c

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karola_hrv » 07.05.2009 15:42

Leszek :) kiedys myslalam ze najlepsze lignje na žaru serwują na Kvarnerze, dopoki nie sprobowałam tych w Omišu, a pozniej ze w Dubrovniku, a pozniej ze w Zagrzebiu.. itd :D teraz wiem juz tylko jedno, ze nigdy nie jadlam w Chorwacji zlych lignji :wink:
Następna strona

Powrót do Kultura Chorwacka



kto z was jadł jeżowce?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
x
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Forum wykorzystuje oprogramowanie M 2.0. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2014