Chorwacja Online - Cro.pl - strona główna
Rozmiar: 51 bajtów  Rozmiar: 51 bajtów  
APARTAMENTY, hotele, wille, latarnie morskie i jachty w Chorwacji. Tysiące zadowolonych Klientów!
Adriatica.net - rezerwacje online!
Strona główna  -   O Chorwacji i Chorwatach  -   Regiony  -   Klimat  -   Język  -   Kuchnia  -   Waluta  -   Drogi i transport
Dojazd  -   Noclegi  -   Morze  -   Atrakcje  -   Opisy wybranych miejsc  -   Porady dla wyjeżdżających
Aktualna pogoda  -   Forum Strona główna  -   Wasza Chorwacja  -   Artykuły  -   Różności  -   Linki
reklama
Posty ze wszystkich forWidok zbiorczy  Regulamin i PomocRegulamin i Pomoc  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja ProfilProfil  ZalogujZaloguj
 Blace u ujścia Neretvy
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Regiony i miejscowości turystyczne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marfipl
Podróżnik
Podróżnik

PostWysłany: 10.07.2009 16:50    Temat postu: Blace u ujścia Neretvy Odpowiedz z cytatem

Pierwszy raz jadę do małej osady Blace u ujścia Neretvy. Dokładnie Villa Ante. Czy ktoś tam był, czgo się spodziewać, jak sklepy, knajpy, plaże. Informacj w necie praktycznie brak, bardzo lakoniczne. Szukałem - nie zauważyłem by ktoś coś wcześniej pisał na forum.

Ostatnio zmieniony przez marfipl dnia 12.07.2009 20:43, w całości zmieniany 1 raz
Interseal
Cromaniak
Cromaniak

PostWysłany: 10.07.2009 17:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nic nie mogę powiedzieć Ci rzeczowego icon_wink.gif , a odzywam się tylko dlatego, że jest to dla mnie jedno z ciekawszych miejsc, które chcę odwiedzić kiedyś na dłużej.
Rzyzna delta Neretwy kontrastuje z suchymi i jałowymi terenami nadmorskimi. Szczeglnie pięknie wygląda z drogi do Dubrovnika późną wiosną i jesienią.
Z miejscowości Opuzen i okolicznych wiosek wypływają tratwy, którymi można popłynąć odpływami Neretwy w kierunku morza. W okolicznych knajpkach serwują "pohane lub kuhane żabe" - dla mnie zawsze jakoś brakło icon_wink.gif

Swoje - ciekawe zresztą - programy nakręcili tam między innymi Robert Makłowicz i Anna Kwiatkowska (Magazyn Podróżnik).

Pozdrowienia, ciekawego urlopu i napisz po powrocie jak było. xyxwave.gif
marfipl
Podróżnik
Podróżnik

PostWysłany: 10.07.2009 17:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki piękne, opiszę wrażenia po powrocie. A tak właściwie to jestem z północy ale w Lipniku mam najbliższą rodzinę icon_smile.gif
leopantera
Croentuzjasta
Croentuzjasta

PostWysłany: 10.07.2009 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Byliśmy w BLACE dwa lata temu. Cisza i spokój. Sklep, pizzeria, konoba itp. na miejscu, plaża żwirkowa codzinnie sprzątana.
Dojazd na dwa sposoby
I - po przejechaniu Neretwy zaraz za mostem w kierunku na granicę z BIH są światła, na których skręcach do Blace (dzięki temu, że będziesz skręcać na światłach, pod mostem jedziesz już dużo wolniej, a tam suszarka z drogówki na dwie zmiany!!!). II - już za miasteczkiem kiedy droga się już zaczyna wznosić do góry jest kierunkowskaz na Blace. Z tej drogi fajnie widać całą dolinkę, ale asfalt dużo gorszej jakości.

marfipl
Podróżnik
Podróżnik

PostWysłany: 12.07.2009 14:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję Mirek za te wiadomości. Przyda się też sugestia co do dojazdu. Ponieważ jednak będę jechał w niedzielę 19 lipca to rozważam wariant przez BiH. Czy ktoś może podpowiedzieć jakiego natężenia ruchu można się spodziewać (trasa przez Banja-Lukę, Mostar), czy jeździ tam sporo Tirów, i w ogóle może ktoś ostatnio jechał i na gorąco może napisać czego się spodziewać. Jak korki w weekendy n autostradzie w Cro. Czy wszystkie tunele są już gotowe, czy są jakieś zwężki? Z góry dziękuję za każde info. Pozdrav!
leopantera
Croentuzjasta
Croentuzjasta

PostWysłany: 12.07.2009 20:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marfipl napisał(a):
Będę jechał w niedzielę 19 lipca to rozważam wariant przez BiH. Czy ktoś może podpowiedzieć jakiego natężenia ruchu można się spodziewać (trasa przez Banja-Lukę, Mostar), czy jeździ tam sporo Tirów

Jeżeli chcesz wjeżdżać do Blace w niedzielę rano to nie przez BIH. Z tamtej strony w każdą niedzielę stoją w korku na granicy, bo jadą nad morze. Korek adekwatny o porze powrotu znad morza.
W niedziele TIRów nie powinno być, a jak się trafią to pojedyńcze.
Odnośnie tuneli w CRO to Sv.Rok czynne obie nitki.
marfipl
Podróżnik
Podróżnik

PostWysłany: 12.07.2009 20:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wyjeżdżamy rano z Węgier więc myślę, że do Blace dojedziemy ok. 18-19 wieczorem. Mam nadzieję, zgodnie z tym co piszesz, że wtedy już korki się rozładują.
leopantera
Croentuzjasta
Croentuzjasta

PostWysłany: 17.07.2009 17:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

marfipl napisał(a):
Wyjeżdżamy rano z Węgier więc myślę, że do Blace dojedziemy ok. 18-19 wieczorem. Mam nadzieję, zgodnie z tym co piszesz, że wtedy już korki się rozładują.

Będą ale w drugą strone - bo wracają z plaż do BIH
Ela i Darek
Autostopowicz
Autostopowicz

PostWysłany: 26.01.2010 11:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cześć Wam. My wyjeżdżamy do wilii ANTE w tym roku i jedziemy w 5 rodzin ale nie za bardzo możemy czegokolwiek się doczytać. Miożecie nam powiedzieć coś odnośnie samej miejscowości jak i willi ANTE? Jedziemy z dziećmi w wieku od 5 lat i troszkę jakoś jesteśmy tego wyjazdu niepewni. prosimy o jakieś info. A ile jechaliście z Warszawy do celu?

Pozdrawiamy
marfipl
Podróżnik
Podróżnik

PostWysłany: 08.02.2010 23:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cały wątek dotyczy właśnie Blace i Villa Ante. Jest OK, klima w pokojach, jak będziecie mieli pokoiki na morze to widoczki super. Weseli właściciele Ana i Dado. Plaża od razu pod tarasem, prywatne leżaki, żwirek. Trochę denerwująca jest wiecznie dryfująca trawa, którą na szczęście co noc z plaży zbierają. Co do samego przejazdu, to znacząca część autostrady powinna już być do lata gotowa (śledźmy forum). My jechaliśmy przez Bośnię celowo, żeby więcej zwiedzić. Jak macie jakieś pytania, to śmiało. Nam się na tyle podobało, że w tym roku znowu tam jedziemy w II połowie lipca.
marfipl
Podróżnik
Podróżnik

PostWysłany: 08.02.2010 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aha, powyżej macie zdjęcie nabrzeża. Villa Ante to ta pierwsza z prawej z okrągłymi apartamentami...
BLACE
Autostopowicz
Autostopowicz

PostWysłany: 11.04.2010 12:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

proszę napiszcie jak wygląda woda w blace na niekturych zdjęciach widać że nie jest krystaliczna jak np.w rogoznicy .i jak wygląda droga przez bośnie lepiej jechać przez chorwacje czy bosnie
Leszek Skupin
Moderator
Moderator

PostWysłany: 11.04.2010 13:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BLACE napisał(a):
Proszę napiszcie jak wygląda woda w Blace na niektórych zdjęciach widać, że nie jest krystaliczna jak np. w Rogoznicy. I jak wygląda droga przez Bośnię lepiej jechać przez Chorwację czy Bośnię

LITOŚCI icon_exclaim.gificon_exclaim.gificon_exclaim.gif

Ostatnio zmieniony przez Leszek Skupin dnia 11.04.2010 13:06, w całości zmieniany 2 razy
leopantera
Croentuzjasta
Croentuzjasta

PostWysłany: 11.04.2010 13:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

BLACE napisał(a):
proszę napiszcie jak wygląda woda w Blace na niektórych zdjęciach widać że nie jest krystaliczna jak np.w Rogoznicy. Lepiej jechać przez Chorwacje czy Bosnie

Woda nie była brudna, plaże sprzątano nawet w niedziele. Może brak krystalicznej przejrzystości wynika z faktu iż na dnie masz drobne kamyczki, które trochę mulą wodę jakby osadem. Życie morskie w zatoczce skąpe, wręcz ubogie. W miejsacowości obok DUBA - jest odwrotnie.
Co do drogi polecam jechać Chorwacją (autostrada prawie do Ploce), a dróżki na BIH to jak u nas - mało która pozwala nadgonić gdzieś stracony czas, a jadąc wzdłuż rzeki Neretwa należy uważać na przechodzące żółwie.
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Regiony i miejscowości turystyczne

Skocz do: