Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z namiotem czy kempingiem do HR?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 07.01.2010 14:45

rapez napisał(a):Na wyspach nie można rozbijać namiotu lub campingu na "dziko", są na to wyznaczone miejsca...

Trochę tego nie rozumiem.
Rozbijanie obozu (kampingu) na dziko jest w całym HR zabronione.
Jeżeli rozbijasz w miejscu wyznaczonym to już nie jest na dziko (mz).
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 07.01.2010 14:49

Śledząc pilnie wszystkie posty na tym forum podjąłem ostateczną decyzję: zdecydowałem się na namioty Vacansoleil na kempingach Istrii. W sumie koszt na 16 dni wynióśł mnie 1127 zł z ubezpieczeniem więc uważam, że to rozsądne rozwiązanie.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 07.01.2010 14:58

nie wiem czy to jest dobra decyzja ogranicza wolność no i Istria w porównaniu z poludniem nie wypada najlepiej ale to jest twoja decyzja :wink:
josefoe
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) josefoe » 07.01.2010 19:54

Kilka lat temu byłem na wyspie Brac w m. Bol, zwiedzanie Splitu, potem Hvar. Dlatego też mój wybór padł na Istrię - w/g relacji userów to również warta zwiedzenia kraina z zabytkowymi miejscowościami i urokliwymi zakątkami. Mój pobyt w Novigradzie potraktuję jako bazę wypadową do innych miejsc bo leżenie na plaży zupełnie mi nie odpowiada.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 07.01.2010 20:03

z tego co mi wiadomo to w vacansoleil można trafić na fajne zwroty tzw.odwołane rezerwacje pokazują sie końcem kwietnia i można tanio wykupić miejsce chyba że jest ktoś zainteresowany konkretnym miejscem lub campingiem :lol:
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 07.01.2010 21:03

JacYamaha napisał(a):Trochę tego nie rozumiem.
Rozbijanie obozu (kampingu) na dziko jest w całym HR zabronione.
Jeżeli rozbijasz w miejscu wyznaczonym to już nie jest na dziko (mz).

Właśnie nie! Moje na "dziko" jest w cudzysłowie, co oznacza, że nie powinniśmy brać go dosłownie, (jeśli opisujesz "rozbicie" namiotu na "dziko" to z pewnością mało, kto pomyśli o kampingu, bardziej przyjdzie odbiorcy do głowy miejsce ustronne, odosobnione, dzikie. Z stąd wyraz "na dziko". Słowa wstawiamy także w "cudzysłów" , aby oznaczyć specyficzne użycie wyrazu i wyrażeń. A Twoje -na dziko- nie jest w cudzysłowie, i spanie pod namiotem na kampingu nie wpasowuje się w określenie na dziko.
(napracowałem się, ale myślę, że wytłumaczyłem oco mi chodzi :D )

Wracając do tematu: josefoe, lepiej weź przyczepę, spacerując zwiedziłem kilka "camp-ów" gdzie były namioty i przyczepy. Najczęściej są one pod drzewami (sosna), na ziemi jest masa igieł, mnóstwo kurzu, mrówki i inne owady... a jak będzie deszcz....brrr wszędzie mokro. Wiem, że zaraz wszystko wyschnie jak słoneczko poświeci, ale camping daje większe możliwości. Ustaw się tak, aby dookoła Ciebie była wolna przestrzeń, ale na tyle mała, aby inny "camp" lub namiot już sie nie zmieścił. To, co widziałem w takich miejscach, może nam zepsuć wakacje. Przez dzień i tak nie ma Cie w pobliżu, a wieczorem i nocą kręci sie mnóstwo ludzi, jest dość głośno wieczorem i w nocy. Jak wolno, to każdy pali grilla, słucha innej muzyki itp. Tak jest na wyspach, osobiście zwiedziałem kilka takich miejsc na Krk i Cres. Plusem jest, że sam wybierasz miejsce gdzie parkujesz samochód i camping, masz wybór i to jest ważne.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 09.01.2010 22:06

JacYamaha napisał(a):Weź pod uwagę, że jadąc z przyczepą zamykasz sobie drogę do niektórych pięknych ale bardzo kameralnych kempingów.

Tyle jest tam kempingów, że chyba życia by brakło żeby wszystkie odwiedzić. Więc na początek jak na kilka kameralnych nie trafią to chyba żadna strata.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi