Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe: zmiany w 2009 r., uwagi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 04.05.2009 23:26

W najnowszym wydaniu "Angory" straszą o nowym uprawnieniu chorwackich policjantów do rekwirowania samochodów i telefonów komórkowych 8O
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 06.05.2009 10:48

Po tych wszystkich ostrzeżeniach chyba będę uważał jadąc przez Słowację bardzej niż w Austrii i Słowenii :(
Jak do tej pory jazda ok. 20 km/h powyżej limitów uchodziła mi na sucho.
Strasznie uważam tylko w Bratysławie, gdzie, jak się boleśnie przekonałem parę lat temu, przelotowe trasy są monitorowane kamerami.
A było to tak: moja dziewczyna prowadziła i zrobiła coś nierozsądnego. Nie było żadnego zagrożenia, ale złamanie przepisów ewidentne.
Za następnym zjazdem już na nas czekało dwóch bardzo surowych miśków, ewidentnie nastawionych na zgolenie frajerów. Wytłumaczyli nam, że mają filmik z naszym wyczynem (i pewnie mieli, bo opisali b. dokładnie) i że za coś takiego to żadna pokuta, tylko zatrzymują prawko. Zrobiło się nieprzyjemnie, bo pewnie mogli to zrobić, chociaż nie wiem, może nie do końca zgodnie z ówczesnymi przepisami. Ale skarżyć się po fakcie, czyli zmarnowanych wakacjach, nie chcieliśmy. Oczywiście, panowie widząc nasze zmartwienie, zaproponowali polubowne rozwiązanie czyli pokuta do policyjnej kieszonki, 4000 SK. Strasznie ciężko się z nimi negocjowało i stanęło na słonej kwocie 3000 SK.
Ale jak już ustaliliśmy kwotę, od razu zrobili się bardzo mili, zaczęły się uśmiechy i przyjacielska pogawędka, dokąd jedziemy itp. Ponieważ nie mieliśmy gotówki, kazali nam jechać za nimi do najbliższego bankomatu. Następnie coś tam wypisali w swoim notatniku (nam papieru oczywiście nie dali), powiedzieli, żeby się nie martwić, bo nasz filmik zniknie, i 2 000 powędrowało do bocznej kieszonki miśka, a 1 000 do przedniej. A potem, ponieważ zjechaliśmy do tego bankomatu na jakieś osiedle i nie mieliśmy pojęcia, gdzie jesteśmy i gdzie teraz jechać, popilotowali nas na wylotówkę. I pomachali przyjaźnie na pożegnanie.
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 18.05.2009 08:04

saturn_18 napisał(a):W najnowszym wydaniu "Angory" straszą o nowym uprawnieniu chorwackich policjantów do rekwirowania samochodów i telefonów komórkowych 8O

Jakieś rozwinięcie pliz, bo ciekawi mnie co trzeba nabroić zeby sie pozbyć auta.
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 18.05.2009 08:59

To polega na tym, że w przypadku bezpośredniego zagrożenia przestępstwem, życia, zdrowia i tak dalej (a więc w ekstremalnym przypadku) policja ma prawo, by wykonać czynności w niezbędnym zakresie, zarekwirować pojazd lub tel. kom. Na zabrane przedmioty wystawia stosowne pokwitowanie oraz zwraca wszelkie koszty związane z użytkowaniem i ew. uszkodzeniami. Czyli jak w Juesej.

Policja nie może ot tak, dla własnego widzimisię, zatrzymać nas i zabrać nam auto czy telefon. Musi mieć to mocne i rzeczowe umocowanie w aktualnej sytuacji zagrożenia.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 05.06.2009 12:50

A co powinno być na wyposażeniu apteczki EU?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.06.2009 12:52

Nie ma czegoś takiego jak apteczka UE. Już to gdzieś tu przerabialiśmy odnośnie traktatu Wiedeńskiego (?). Poprawcie jak coś pomyliłem.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 05.06.2009 12:57

A na allegro sprzedają coś takiego:
http://www.allegro.pl/item645167802_apt ... ratis.html
W aukcji pisze:"Wyrób spełnia wymagania norm Unii Europejskiej wg DIN 13164"

Czyli wynika że jednak jakaś norma jest.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.06.2009 13:21

tomb napisał(a):Po tych wszystkich ostrzeżeniach chyba będę uważał jadąc przez Słowację bardzej niż w Austrii i Słowenii :(
Jak do tej pory jazda ok. 20 km/h powyżej limitów uchodziła mi na sucho.
Strasznie uważam tylko w Bratysławie, gdzie, jak się boleśnie przekonałem parę lat temu, przelotowe trasy są monitorowane kamerami.
A było to tak: moja dziewczyna prowadziła i zrobiła coś nierozsądnego. Nie było żadnego zagrożenia, ale złamanie przepisów ewidentne.
Za następnym zjazdem już na nas czekało dwóch bardzo surowych miśków, ewidentnie nastawionych na zgolenie frajerów. Wytłumaczyli nam, że mają filmik z naszym wyczynem (i pewnie mieli, bo opisali b. dokładnie) i że za coś takiego to żadna pokuta, tylko zatrzymują prawko. Zrobiło się nieprzyjemnie, bo pewnie mogli to zrobić, chociaż nie wiem, może nie do końca zgodnie z ówczesnymi przepisami. Ale skarżyć się po fakcie, czyli zmarnowanych wakacjach, nie chcieliśmy. Oczywiście, panowie widząc nasze zmartwienie, zaproponowali polubowne rozwiązanie czyli pokuta do policyjnej kieszonki, 4000 SK. Strasznie ciężko się z nimi negocjowało i stanęło na słonej kwocie 3000 SK.
Ale jak już ustaliliśmy kwotę, od razu zrobili się bardzo mili, zaczęły się uśmiechy i przyjacielska pogawędka, dokąd jedziemy itp. Ponieważ nie mieliśmy gotówki, kazali nam jechać za nimi do najbliższego bankomatu. Następnie coś tam wypisali w swoim notatniku (nam papieru oczywiście nie dali), powiedzieli, żeby się nie martwić, bo nasz filmik zniknie, i 2 000 powędrowało do bocznej kieszonki miśka, a 1 000 do przedniej. A potem, ponieważ zjechaliśmy do tego bankomatu na jakieś osiedle i nie mieliśmy pojęcia, gdzie jesteśmy i gdzie teraz jechać, popilotowali nas na wylotówkę. I pomachali przyjaźnie na pożegnanie.

Bardzo sympatyczni policjanci. Jakże mili u uprzejmi. Drogę nawet pokazali. Nasi to by nie pokazali. Ot od kogo nasi kultury winni się uczyć. Przyjemnie jest z przyjacielskimi słowackimi policjantami rozmawiać. Euro u nich wesz.ło i od razu jaka wysoka kultura :wink:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 16.07.2009 08:43

Jacek_Do napisał(a):A na allegro sprzedają coś takiego:
http://www.allegro.pl/item645167802_apt ... ratis.html
W aukcji pisze:"Wyrób spełnia wymagania norm Unii Europejskiej wg DIN 13164"

Czyli wynika że jednak jakaś norma jest.

Kupiłem niedawno własnie tak oznakowaną apteczkę w supermarkecie za całe 30 pln. Kupiłem ją specjalnie na wyjazd do Cro z myślą, że jadąc przez 130 km Słowacji może sie przydać.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe: zmiany w 2009 r., uwagi - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone