Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przepisy drogowe: zmiany w 2009 r., uwagi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2009 16:32

WYKAZ PAŃSTW STRON KONWENCJI O RUCHU DROGOWYM, SPORZĄDZONEJ
W WIEDNIU DNIA 8 LISTOPADA 1968 R.
1. Republika Południowej Afryki
2. Republika Albanii
3. Republika Austrii
4. Bahamy
5. Królestwo Bahrajnu
6. Republika Białorusi
7. Republika Belgii
8. Bośnia i Hercegowina
9. Federacyjna Republika Brazylii
10. Republika Bułgarii
11. Republika Chorwacji
12. Republika Czeska
13. Republika Danii
14. Republika Estońska
15. Republika Filipin
16. Republika Finlandii
17. Republika Francuska
18. Republika Grecka
19. Gruzja
20. Kooperacyjna Republika Gujany
21. Islamska Republika Iranu
22. Państwo Izrael
23. Serbia i Czarnogóra
24. Republika Kazachstanu
25. Demokratyczna Republika Konga
26. Republika Kuby
27. Państwo Kuwejt
28. Republika Litewska
29. Wielkie Księstwo Luksemburga
30. Republika Łotewska
31. Była Jugosławiańska Republika Macedonii
32. Królestwo Marokańskie
33. Republika Mołdowy
34. Księstwo Monako
35. Mongolia
36. Republika Federalna Niemiec
37. Republika Nigru
38. Królestwo Norwegii
39. Islamska Republika Pakistanu
40. Federacja Rosyjska
41. Rumunia
42. Republika San Marino
43. Republika Senegalu
44. Republika Seszeli
45. Republika Słowacka
46. Republika Słowenii
47. Konfederacja Szwajcarska
w końcu znalazłem.... :wink: :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.03.2009 16:54

Sławomir Wocial napisał(a):
plus 2 kamizelki na Chorwację

Jeśli tak to po co Ci te kamizelki? :):)Czy w Polsce są wymagane?

Nie jest wymagana
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.03.2009 17:52

Nie jest wymagana

Moje pytanie było retoryczne... :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.03.2009 18:07

Jak ktoś pyta to odpowiadam :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2009 22:44

Jeśli tak to po co Ci te kamizelki?

po co???? dla własnego bezpieczeństwa ..gdyby co....proste... :wink: :wink:
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 28.03.2009 23:24

Mam nadzieję że Słowaccy policjanci nie będą bardziej skrupulatni niż w ubiegłych latach.
Z tymi przepisowymi prędkościami na HR pojadę 2 dni 8O
A wiecie coś o nowych przepisach związanych z motocyklami 8O
np. kamizelki obowiązują ?
Ostatnio edytowano 29.03.2009 12:27 przez Motoschiza, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.03.2009 12:22

lubelski napisał(a):

Jeśli tak to po co Ci te kamizelki?

po co???? dla własnego bezpieczeństwa ..gdyby co....proste... :wink: :wink:

Chodzi o to, że bardzo dobrze wyposażona apteczka , która może uratować komuś, ale także przede wszystkim życie Tobie , wzbudza sprzeciw, bo na to pozwala Konwencja, ale dwie kamizelki jednak zabierasz choć nie trzeba...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2009 14:19

Sławomir Wocial napisał(a):Chodzi o to, że bardzo dobrze wyposażona apteczka , która może uratować komuś, ale także przede wszystkim życie Tobie , wzbudza sprzeciw, bo na to pozwala Konwencja, ale dwie kamizelki jednak zabierasz choć nie trzeba...

Sławek, apteczka jest zawsze dobrze doposażona dodatkowo przez moja druga połowę,ledwo się domyka +medykamenty w samochodzie,ale głupotą jest sprawdzanie przez słowackich policjantów wymiarów gazików. Nie napisałem że nie jest potrzebna, tylko we wszystkim trzeba zachować umiar.
A co do pytania Motoschizy....pewnie poczytałeś trochę różnych forów motocyklowych...wniosek jeden...jak 40 km/godz to trzeba jechać 39 i tyle....czepiają się nawet najechania przez motocyklistę linii ciągłej. Czyli reasumując robią to samo co nasi z drogówki jeszcze parę lat temu na wschodnich granicach... pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.03.2009 20:12

"Dvojnásobne viac ako dnes až do 1 300 eur zaplatia tí, ktorí si pred jazdou vypili, utiekli z miesta nehody či jazdia bez papierov. Ak polícia nameria vodičovi viac ako 0,28 promile, neminie ho najvyššia pokuta. Tá čaká šoférov aj keď odmietnu test na alkohol či drogy."
he he no to piwko wykluczone...powyżej 0,28 promila najwyższa dopuszczalna kara 1300 euro...fiu fiu :wink:
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 29.03.2009 22:43

Apteczke do Chorwacji doposażam w rózne medykamenta ... biore taką standardową i dodaje kilka bandaży, jakieś maści , plastry itp ( to co może się ewentualnie przydać w dlugiej podróży -wliczając problemy jelitowe itp).

Ostatnio jak wyjeżdzalismy z Chorwacji, to kumpel (pech chcial) pokaleczyl sobie nogę (skręcil kostkę chyba też) no i ponad polowa apteczki zostala zuzyta.

Dobrze że byla bogato wyposażona. Najlepiej wybierać to co będzie i może byc przydatne a nie jakieś wymiary guzików itp.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 30.03.2009 07:17

Przecież każdy (chyba) oprócz standarowej apteczki zawsze na urlop zabiera inne środki i specyfiki (w razie czego) więc medykamentów Ci u nas dostatek.
Co to kamizelki dla motocyklistów - nigdzie nie znalazłem takiego przepisu - jak coś się stanie to masz uciekać a nie łazić po asfalcie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2009 05:47

Słowacy mają nowe przepisy
Marek Kruczek
2009-03-24, ostatnia aktualizacja 2009-03-24 19:38

"Przekroczyłeś prędkość, a nie masz pieniędzy na mandat? Na Słowacji z tego powodu policjant może zatrzymać twoje prawo jazdy. To tylko jedna ze zmian w kodeksie drogowym naszych południowych sąsiadów, o których informowali we wtorek w Rzeszowie słowaccy policjanci

W Komendzie Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie rozpoczęły się polsko-słowackie warsztaty szkoleniowe. - Chcemy współpracować ze słowacką policją i jesteśmy na to skazani. Znajdujemy się w UE, w której zniknęły granice. Spotykamy się już po raz piąty. W obu krajach działają już mieszane patrole policji. Wymieniamy się informacjami i doświadczeniami - mówił we wtorek Andrzej Sabik, zastępca komendanta wojewódzkiego policji w Rzeszowie.

Wiele ciekawych rzeczy mieli do przekazania policjanci ze Słowacji. - Zdarza się, że na naszych drogach można spotkać więcej polskich kierowców niż Słowaków - mówił Pavol Pastircak, naczelnik wydziału ruchu drogowego policji w powiecie Stara Lubovnia. Jego powiat to region typowo turystyczny, a obecność Polaków przez okrągły rok to norma. Nasi rodacy, niestety, bardzo często łamią słowackie przepisy. - Najczęściej dotyczy to młodych ludzi, którzy jeżdżą zbyt szybko i po alkoholu - mówił Pastircak.

Słowacki kodeks drogowy i tak już znacznie bardziej restrykcyjny niż polski, został od 1 lutego znowelizowany. Niektóre nowe zapisy już obowiązują. Niektóre wejdą w życie i będą bezwzględnie egzekwowane od 1 lipca. Pastircak opowiadał o niektórych z nich.

Nowa ustawa przyniosła nowe kary - bardzo wysokie mandaty - i nowe uprawnienia dla policjantów. Np. słowacki stróż prawa za przekroczenie prędkości może ukarać mandatem nawet w wysokości 650 euro i musi te pieniądze dostać od razu, na miejscu zdarzenia. Jeżeli kierowca nie ma przy sobie pieniędzy, wtedy słowacki policjant ma prawo nawet do zatrzymania prawa jazdy. Mało tego, policjant za różne wykroczenia, może zatrzymać prawo jazdy i określić (tak jak w Polsce sąd) na jaki okres. Maksymalnie nawet do pięciu lat. W Słowacji przed sąd trafi taki kierowca, który mimo policyjnego zakazu nadal porusza się samochodem.

Nowy kodeks wprowadza także obowiązek jazdy na światłach przez cały rok i nowe wymogi dla pieszych uczestników ruchu i rowerzystów. To oczywiście dotyczy także turystów z zagranicy. Każdy pieszy i rowerzysta poruszający się po drodze ma obowiązek posiadania elementów odblaskowych. W Polsce takiego wymogu nie ma. Policja ogranicza się do akcji informacyjnych i apelów. - U nas około 50 proc. ofiar wypadków to piesi i rowerzyści - mówił Pastircak i dodał, że od 1 lutego, kiedy wszedł w życie nowy kodeks, jest o 15 ofiar wypadków mniej niż w ubiegłym roku w analogicznym czasie.
...a teraz najlepsze....(mój dopisek)

Dla polskich turystów dotychczas nie lada kłopotem były wymogi słowackiego prawa o posiadaniu apteczki ze ściśle wymaganą zawartością, kamizelek odblaskowych nie tylko dla kierowcy, ale także dla wszystkich podróżujących samochodem (dodatkowo muszą być one przewożone w kabinie samochodu, nie w bagażniku), posiadanie kompletu zapasowych żarówek i bezpieczników. W nowym kodeksie dochodzi jeszcze m. in. konieczność posiadania w apteczce instrukcji pierwszej pomocy. - Na razie nie kontrolujemy tego szczegółowo, ale od 1 lipca kontrole będą drobiazgowe - zapowiada Pastircak.

Zmian w słowackim kodeksie jest bardzo wiele. Czy nie warto byłoby, aby policja na swojej stronie internetowej uruchomiła informację dla kierowców o nowych przepisach w słowackim prawie? - Myślę, że to dobry pomysł i na pewno o tym porozmawiamy. Postaramy się przed sezonem turystycznym zapewnić polskim kierowcom dostęp do nowych słowackich przepisów - mówi Bartosz Wilk z biura prasowego KWP w Rzeszowie."

Źródło: Gazeta Wyborcza Rzeszów

no to teraz zgłupiałem do reszty..... .Niby jest Konwencja wiedeńska która jasno i wyraźnie mówi że samochód ma być wyposażony tak jak nakazuje prawo w kraju w którym jest zarejestrowany, tutaj wypisują jakieś głupoty o instrukcji pierwszej pomocy..to po jakiemu??? po słowacku???. Osoby jadące w samochodzie w razie konieczności opuszczenia jego muszą mieć WSZYSTKIE kamizelki odblaskowe ???. Kamizelka w zasięgu ręki, nie w bagażniku...nie wspominając już że na stronie ambasady Słowackiej znalazłem informację o obowiązku posiadania zielonej karty???. Aha i jeszcze jedno , maja słowaccy policjanci na wyposażeniu laserowe radary. Z chęcią bym nie jechał przez ten porąbany kraj ale to dla mnie z Lublina najkrótsza droga...... :twisted: :twisted: :twisted:
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 03.04.2009 10:40

Ja czekam na post kogoś, kogo spotkały nieprzyjemności związane z przejazdem przez Słowację. Jest tyle sprzecznych opinii ale żadna nie jest podparta konkretnym doświadczeniem.
Mnie osobiście nie chce się wierzyć, że policjant na drodze będzie sprawdzał, czy ma się np. zapasowe palniki do ksenonów. Pytałem wśród kolegów z SRD i nikt mi nie umie potwierdzić, jak to rzeczywiście w Słowacji jest...

JA będę testował słowackie przepisy na sobie w czerwcu :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2009 10:57

Bert napisał(a):.....Pytałem wśród kolegów z SRD i nikt mi nie umie potwierdzić, jak to rzeczywiście w Słowacji jest...

Na Słowacji jest normalnie, jak w wielu innych krajach :wink:
Całkowicie nie rozumie demonizowania przejazdu przez ten kraj czy jakikolwiek inny.
Wszędzie jest drogówka i jak pałę przegniesz to czy w RP czy w SK czy HR dadzą Ci popalić.
Jedź przed siebie i nie zawracaj sobie głowy pierdołami.
W RP kilka razy dziennie Cię zatrzymują na drodze ?

A co do liczenia zawartości apteczki to i owszem słyszałem, że potrafią to zrobić ale w jedym przypadku - jak trafią na "polaczka-cwaniaczka", który przy okazji kontroli drogowej na dzień dobry chciał pokazać Słowakowi "kto tu k....żondzi" wyrażając jednocześnie swoje obruszenie faktem, że jakiś "byle Słowak" śmiał go na drodze zatrzymać :wink:

Reasumując - zajmij się organizacją urlopu a nie zastanawianiem się gdzie na Ciebie będą czekali, żeby Ci "dowalić" na siłę :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.04.2009 11:32

witaj Piotrze, ja nie demonizuję, jadę zawsze (a szczególnie przez Słowację)jak przepisy karzą bo mam jakieś tam doświadczenia z policją słowacka. Mam tez znajomych którzy często jeżdżą i stąd moje obawy. Zresztą jak już pisałem podobnie robią jak nasza policja parę lat temu na trasie Medyka-Lublin.
Nie w moim charakterze jest cwaniakowanie jak mnie już zatrzymają bo i po co , z doświadczenia wiem a jeżdżę dużo, nawet bardzo że jak się na spokojnie i z uśmiechem rozmawia to i kary nieraz nie ma, no chyba że popularnie zwane u nas "sreberko" Cie nagra.
Co do urlopu ..to już wszystko zapięte na ostatni guzik, dziś poszła ostatnia wpłata :D :wink: .
Zastanawia mnie tylko jedno..to była wypowiedź policjanta ze słowackiej drogówki a nie dziennikarza.
Poza tym Bert do tego artykułu jest sporo linków w tym część od ludzi którzy mieli przygody właśnie z e Słowakami, piszesz o żarnikach a ja czytałem o zapasowych świecach he he ...
Także w tej kwestii zamieściłem posta bo w końcu gdzieś musi być prawda..tylko gdzie??? Czy przepisy Konwencji czy wewnętrzne słowackie. Nikomu nie zależy stać na drodze i tłumaczyć się z tego że bandaże maja nie 5 tylko 6 cm, a agrafek jest 3 a nie 4.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przepisy drogowe: zmiany w 2009 r., uwagi - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone