Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie Myślisz (Zapłacisz)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Czy "krwawe" kampanie powinny być prowadzone również w Polsce

TAK
75
100%

Liczba głosów : 75

jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 06.12.2009 20:20

Bocian napisał(a):Czyli nie twórzmy żadnych prewencyjnych zabezpieczeń niczego bo zawsze mogą komuś zaszkodzić...

Otóż to! Gdybyśmy stworzyli rzeczywiście konsekwentne prewencyjne zabezpieczenie w postaci totalnego zakazu palenia, pewnie zaszkodzilibyśmy niejednemu. :lol:

Trochę wylewasz dziecko z kąpielą.
Na marginesie - nie pałam specjalnym entuzjazmem do zbyt daleko idącej prewencji, bo bywa ona zbyt droga i mało skuteczna, choć nie neguję, że czasem może być potrzebna.
Jednak nie w prewencji problem, a w zasadach. Przypominam Ci, że jedna z kardynalnych zasad Prawa Rzymskiego (coraz częściej niestety zapominana) brzmi: "Chcącemu nie dzieje się krzywda".

Ps. Obawiam się, że Autor wątku może nas przywołać do porządku, bo Mu tu śmiecimy nie na temat. :wink:
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 07.12.2009 09:41

jan_s1 napisał(a):... Obawiam się, że Autor wątku może nas przywołać do porządku, bo Mu tu śmiecimy nie na temat. :wink:

Skoro autor nas jednak nie gromi :D to ja prezytocze pewne liczby, niestety najświeższe ...

"Fiatem palio podróżowała rodzina z Gorlic. 52-letni Janusz P. z 54-letnią żoną Bogumiłą i 26-letnią córką Martą. Kierowała Marta. Ojciec siedział obok niej, a pani Bogumiła zajęła miejsce na tylnych siedzeniach i najprawdopodobniej nie zapięła pasa bezpieczeństwa. Ze wstępnych oględzin toyoty można wnioskować, że jadący nią studenci również nie mieli zapiętych pasów.
Natomiast pan Janusz i jego córka Marta zapięli pasy. Oni przeżyli. Lekarze oceniają, że stan Janusza P. jest dobry i jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Marta jest ciężko ranna, ale również w jej przypadku rokowania są dobre..."

A liczby sa takie,że z pięciu osób uczestniczacych w wypadku dwie przeżyły, bo miały zapiete pasy a trzy poniosły smierć, bo nie chciały poddać się "prewencji"
i koniecznie chciały trzymać sie zasad.Swoich :cry:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 07.12.2009 11:37

Tyle słów, a dalej brak zrozumienia.
Przecież ja nie chcę nikogo przekonywać do jazdy bez pasów. Czy gdzieś tak napisałem? Sam jeżdżę zapięty. Chodzi tylko o to, że to ma być moja decyzja, a nie urzędnika. Wbrew pozorom to bardzo ważne, bo jest to tylko jeden z wielu rzeczywistych i potencjalnych przykładów. Jeśli uznamy, że urzędnik wie lepiej ode mnie, co jest dla mnie lepsze, to bardzo szybko nasze życie zacznie się toczyć w niewielkiej przestrzeni między zakazami i nakazami. Trzeba sie w końcu zdecydować i powiedzieć to jasno - czy gatunek ludzki uznajemy za homo sapiens, czy za zbiorowsko bezwolnego bydełka, którym musi kierować ktoś "starszy i mądrzejszy", czyli urzędnik, który wie lepiej od nas, jak mamy żyć.
Osobiście kończę ten temat, bo powiedziałem już wszystko, co miałem do powiedzenia.
Pozdrawiam - również oponentów. :wink:
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 07.12.2009 14:48

Janie_s1 . Ja z racji profesji od wielu lat stykam się z ofirami wypadków drogowych i nie tylko . Widziałem wiele dramatów ludzkich i dramatów rodzin . Wiele było takich w których niezapięte pasy bezpieczeństwa były główną przyczyną dramatu . Ja osobiście , zapalenie silnika lub ruszenie auta nierozerwalnie związałbym z zapięciem pasów , kierowca czy pasażer bez zapietych pasów - auto nie jedzie [ nawet autobus ] . Ten autobus śnił mi się po nocach .
Po wypadku wszystkiemu są winni lekarze , że noga się żle zrosła , pół mózgu obumarło , kręgosłup boli, " brzytkie blizy na twarzy mi zrobili " . Mam to na codzień niestety , a tymi co w drewnianej paczce spoczywają w ziemi zajmowali się inni więc ich nie liczę {3 dni+ żałoba i po sprawie} .
Mały przykład 10 km prostej drogi 4 zakręty w ciągu 10 lat 35 duszyczek ! Kalek nie liczę .
Ostatnio edytowano 07.12.2009 14:52 przez janlewbr, łącznie edytowano 1 raz
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 07.12.2009 15:11

janlewbr napisał(a):.... Ja z racji profesji od wielu lat stykam się z ofirami wypadków drogowych i nie tylko . Widziałem wiele dramatów ludzkich i dramatów rodzin . Wiele było takich w których niezapięte pasy bezpieczeństwa były główną przyczyną dramatu . Ja osobiście , zapalenie silnika lub ruszenie auta nierozerwalnie związałbym z zapięciem pasów ....

Janlewbr.
Poruszyłeś b. ciekawy i ważny problem, dotąd rozwiązany połowicznie tylko w niektórych krajach...
Mianowicie - czy powinniśmy "uszczęśliwiać" ludzi na siłę? Czy powinniśmy im zabronić np. wyniszczać się papierosami, narkotykami, alkoholem itp.? Czy powinniśmy dążyć do stworzenia Państwa, w którym każdy obywatel będzie chroniony przez państwo przed samym sobą, np. przed własną głupotą, brawurą, desperacją lub depresją?
Bo to co proponujesz, to zmierza w tym kierunku! I niestety nie da się postawić granicy: gdzie jest wolność, a gdzie już zniewolenie!?
Owszem - państwo powinno chronić każdego swojego obywatela przed głupotą, bezmyślnością lub agresją innych obywateli. Jak to ma robić, to już jest inny problem. Państwo powinno przede wszystkim chronić obywateli przed biurokracją, bezmyślnością i bezdusznością urzędników! Na prawdę jest wiele spraw w które państwo może i powinno ingerować (a często nie robi tego).
Też zapinam pasy, ale czy ktoś ma zapinać czy nie.. hm... ale nie wiem jak to, że ja (lub ktoś) nie zapinam pasów miałoby szkodzić innym.
Bo np. gadanie przez komórkę w czasie jazdy.. owszem, może b. zaszkodzić.. ale pasy? hm..

PS
O tych pasach jakiś czas temu w TV b. fajnie mówił J.K.Mikke.. prawie dokładnie to, co napisał Jan

pozdro
janlewbr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janlewbr » 07.12.2009 20:20

Janniko obyś nie oglądał oczu rozpaczy , nigdy .
Jeśli widzi się to często to poglądy Korwina latają mi tam gdzie trzeba a jego wypociny przelane na papier znajdują swe przeznaczenie w ki.......
Rozpacz i pretensje do wszystkich i wszystkiego że nic nie zrobili . A dwie godziny wcześniej okrzyki , że "państwo mnie okrada z pieniędzy" - znam takich biznesmenów których życie nauczyło pokory .
Prymitywna filozofia JKM pochodzi ze średniowiecza i tam powinna się znależć . Gdyby za komuny nie jeżdziły autobusy z RTG i nie robiły przymusowo zdjęć klatki piersiowej to mielibyśmy co najmniej taką zachorowalność na grużlicę jak USA a prawdę mówiąc jak Brazylia lub Boliwia .
Bałbyś się wsiąść do metra lub autobusu .
Jeśli masz kogoś w US to zadzwoń i zapytaj .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.12.2009 07:42

janlewbr napisał(a):Janniko obyś nie oglądał oczu rozpaczy , nigdy .
Jeśli widzi się to często to poglądy Korwina latają mi tam gdzie trzeba a jego wypociny przelane na papier znajdują swe przeznaczenie w ki...

Gdyby głupota mogła latać...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2009 07:57

JacYamaha napisał(a):
janlewbr napisał(a):Janniko obyś nie oglądał oczu rozpaczy , nigdy .
Jeśli widzi się to często to poglądy Korwina latają mi tam gdzie trzeba a jego wypociny przelane na papier znajdują swe przeznaczenie w ki...

Gdyby głupota mogła latać...

To jeszcze rozwiń tezę, kogo autor miał na myśli:
1) janniko,
2) Korwina
3) janlewbr
a na ciąg dalszy "rozmów" "politycznych" zapraszam do właściwego wątku:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=9769

Przypominam, że rozmowy m.in. "polityczne" i "pseudo-polityczne" prowadzone są tylko i wyłącznie w HYDE PARKU.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 08.12.2009 08:35

jan_s1 napisał(a):Tyle słów, a dalej brak zrozumienia.
Przecież ja nie chcę nikogo przekonywać do jazdy bez pasów. Czy gdzieś tak napisałem? Sam jeżdżę zapięty. Chodzi tylko o to, że to ma być moja decyzja, a nie urzędnika. Wbrew pozorom to bardzo ważne, bo jest to tylko jeden z wielu rzeczywistych i potencjalnych przykładów. Jeśli uznamy, że urzędnik wie lepiej ode mnie, co jest dla mnie lepsze, to bardzo szybko nasze życie zacznie się toczyć w niewielkiej przestrzeni między zakazami i nakazami. Trzeba sie w końcu zdecydować i powiedzieć to jasno - czy gatunek ludzki uznajemy za homo sapiens, czy za zbiorowsko bezwolnego bydełka, którym musi kierować ktoś "starszy i mądrzejszy", czyli urzędnik, który wie lepiej od nas, jak mamy żyć.
Osobiście kończę ten temat, bo powiedziałem już wszystko, co miałem do powiedzenia.
Pozdrawiam - również oponentów. :wink:

No dobra a teraz do rzeczy. Jak to się ma do ograniczeń prędkości?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 08.12.2009 08:35

Piotrek_B napisał(a):To jeszcze rozwiń tezę...

Oczywiście, że JKM
Całkowicie zgadzam się z tym co napisał Janlewbr.
Jak napisałem wcześniej - kampanie tak - nawet te najbardziej masakryczne (tylko nie między podpaskami i dżemem).
Popatrzcie tylko na wczorajszy dzień - wyrok w Gdańsku (tragedia) i pijak w BMW (horror).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2009 08:58

JacYamaha napisał(a):....Popatrzcie tylko na wczorajszy dzień - wyrok w Gdańsku (tragedia) i pijak w BMW (horror).

Wczorajszy wyrok - moje pełne uznanie dla Pani Sędzi.
Miała odwagę i pokazała gdzie jest miejsce dla menela za kierownicą - skazanie na bezwzględna karę pozbawienia wolności za takie czyny to nie jest niestety u nas standard.
Standardem są w przeważającej przewadze "zawiasy"
Tyle, że to niestety w naszym społeczeństwie nie będzie działało na wyoraźnie, dokąd będzie publiczne przyzwolenie na jazdę po pijaku - bo nadal zawiadomienie Policji o tym, że jedzie pijany gnój traktowane jest jako donosicielstwo a nie jak prawidłowy odruch.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.12.2009 09:26

Wy naprawdę nie rozumiecie, o czym ja piszę....
:?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.12.2009 09:51

jan_s1 napisał(a):Wy naprawdę nie rozumiecie, o czym ja piszę....

albo Ty nie rozumiesz o czym my piszemy ;-)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 08.12.2009 11:14

No przeciez pisałeś, że to Ty masz wybierać gdzie z jaka max prędkością będziesz jechał. Czy to jest swoboda w podejmowaniu decyzji, do której państwo nie może się mieszać?
A co do pasów. Każdy kto nie chce aby państwo nakazywało mu ich zapinanie powinien mieć przy sobie oświadczenie na wypadek katastrofy drogowej, że nie chce być ratowany przez służby medyczne. Twój wybór - oszczędności dla publicznej służby zdrowia.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.12.2009 14:25

Piotrek_B napisał(a):

albo Ty nie rozumiesz o czym my piszemy ;-)

Faktem jest, że piszemy o dwóch różnych sprawach. :wink:

pablo2222 napisał(a):No przeciez pisałeś, że to Ty masz wybierać gdzie z jaka max prędkością będziesz jechał.

W którym miejscu???!!!
Definitywnie kończę, bo taka "dyskusja" nie ma sensu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie Myślisz (Zapłacisz) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone