Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Korćula vs Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.03.2011 20:31

...hmm, Hvar czy Korcula? Wierzcie mi to naprawdę jest dylemat...

Zdecydowanie polecam jednak wyspę Hvar, jest ciekawszy... Znajduje się tam wszystko; kameralne plaże, wzgórza, sporty, knajpeczki, cudowne widoki, czy roślinność tej słonecznej wyspy... Poza tym skuterki i świetne pejzaże... Nigdy ich nie zapomnę, przepaście, jaskinie, wysepki... Niesamowite góry i morze... Jelsa, Vrboska, Stari Grad, Ivan Dolac, czy Zavala, świetne miejscowości... Tam nie można się nudzić....

Korcula również jest bardzo ciekawa, ale moim skromnym zdaniem daleko jej jednak do Hvaru, chociaż budzi we mnie wiele sympatii...

Hvar to moje minimalne wyobrażenie raju na ziemi... :D
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.03.2011 21:18

Hvar momentami jest niesamowity , jednak całokształt przemawia za Korculą :wink:
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 22.03.2011 21:32

ttom myślę, że należy popróbować tego i tego ;) Jeśli wyjazd planujesz na drugą połowę sierpnia, to śmignij na Korculę, a Hvar zostaw sobie na za rok i jedź tam koniecznie pod koniec czerwca, bo żal byłoby odwiedzić Hvar i nie powąchać lawendy ;)
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.03.2011 21:43

mkm napisał(a):Hvar momentami jest niesamowity , jednak całokształt przemawia za Korculą :wink:

...mój całokształt tym razem, to raczej względy osobiste. Fakt w tym roku po raz trzeci jadę właśnie na Korculę... Gdyby jednak moi przyjaciele, Ivo, Jakov, Milenka, Ivan i Magdalena mieszkali na Hvarze;.... nie byłoby powyższych dylematów...

Zdecydowanie polecam jednak Hvar, chociaż bardziej przyjaźnie nastawieni są do nas raczej Korczulanie... :D
Ostatnio edytowano 22.03.2011 21:52 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.03.2011 21:52

majeczka napisał(a):
mkm napisał(a):Hvar momentami jest niesamowity , jednak całokształt przemawia za Korculą :wink:

...mój całokształt tym razem, to raczej względy osobiste. Fakt w tym roku po raz trzeci jadę właśnie na Korculę... Gdyby jednak moi przyjaciele, Ivo, Jakov, Milenka, Ivan i Magdalena mieszkali na Hvarze;.... nie byłoby powyższych dylematów...

Zdecydowanie polecam jednak Hvar, chociaż bardziej przyjaźnie nastawieni są do nas raczej korczulanie... :D

Proszę w takim razie pozdrowić ode mnie całą Korculę . Cieszę się , że Ivo dołączył do grona Twoich przyjaciół ... Korculanie są bardzo związani ze swoją małą ojczyzną Korculą , pod tym względem dorównują im tylko Peljescanie :wink:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.03.2011 22:01

mkm napisał(a): Proszę w takim razie pozdrowić ode mnie całą Korculę .

... na pewno w sierpniu pozdrowię Ivo, Frankę i resztę Korczulan...
... Ciebie również pozdrawiam :D
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 22.03.2011 22:07

Orzeszku, nawet nie myślałem, że wywołam Was do takich fajnych wspomnień i dyskusji. Jedno jest pewne : na pewno pojedziemy na Korćulę ...albo Hvar. Albo nie - na Hvar...albo na Korćulę. Chyba trzeba będzie rzucać monetą w Sestanovać - jechać do Ravcy czy zjeżdżać na Jadrankę ...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.03.2011 22:17

majeczka napisał(a):... na pewno w sierpniu pozdrowię Ivo, Frankę i resztę Korczulan...
... Ciebie również pozdrawiam :D

Dziękuję Majeczko :D
W sierpniu ... vratim cu se mome Bracu :wink:
laku noc ...
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 22.03.2011 22:22

ttom napisał(a):Orzeszku, nawet nie myślałem, że wywołam Was do takich fajnych wspomnień i dyskusji. Jedno jest pewne : na pewno pojedziemy na Korćulę ...albo Hvar. Albo nie - na Hvar...albo na Korćulę. Chyba trzeba będzie rzucać monetą w Sestanovać - jechać do Ravcy czy zjeżdżać na Jadrankę ...

My to tak z Majeczką zawsze :wink:
Zjedziesz w Sestanovcu ... dalej sprawa wyboru otwarta .
W Ravcy ... 90% Korcula .
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.03.2011 22:42

ttom napisał(a):... pomyśleliśmy sobie, żeby spędzić urlop na Korćuli, sądząc z relacji innych również Hvar jest kuszący... Czy ktoś z Was może porównać te dwie wyspy, zalety i wady...

...cóż jak sam widzisz jedni są za..., drudzy przeciw... Optymalnym prawdopodobnie dla Ciebie rozwiązaniem będzie jednak tydzień na Hvarze i tydzień na Korculi... :D

...nie powiem, ale sentymentalnie również wspominam Korculę, a zwłaszcza Moreskę w Korculi oraz koncert Olivera Luky z klapą Pulena - READY COOL - Moje sunce... Kumpaniji w Blato już nie zaliczyłam; prawdopodobnie mieliśmy wówczas zbyt gościnnych gospodarzy...? Biesiady i wspólna konwersacja trwały do białego rana, plaża /pańszczyzna wg mojego męża/, i spanko, następnego dnia powtórka z rozrywki...
Na Hvarze mniej więcej podobnie... :D
...wybór należy do Ciebie :D
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 23.03.2011 00:03

majeczka napisał(a):Optymalnym prawdopodobnie dla Ciebie rozwiązaniem będzie jednak tydzień na Hvarze i tydzień na Korculi... :D

Widzisz! Nie jestem jedyny, który Ciebie do tego namawia :) Tydzień na Korculi i tydzień na Hvarze to nie jest zły pomysł. Pamiętaj, że obie te wyspy mają ze sobą połączenie promowe, jeśli dobrze kojarzę.

Skoro chcesz zjechać w Sesntanovcu, to jedź na tydzień na Hvar, po tygodniu rano wskakujecie na prom w Starigradzie i po bodaj godzince z hakiem jesteście w Vela Luce. I Korcula stoi Wam otworem. Chyba to nie jest wielka strata czasu ;)

A tydzień na zwiedzenie wyspy i wypoczęcie na niej wystarczy chyba tu i tu. Bo można być zresztą w obu miejscach po 2 tygodnie i tak nie wszystko zwiedzając. Będziesz miał powody do powrotu!
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 23.03.2011 00:14

bobemce napisał(a):Pamiętaj, że obie te wyspy mają ze sobą połączenie promowe, jeśli dobrze kojarzę.
Skoro chcesz zjechać w Sesntanovcu, to jedź na tydzień na Hvar, po tygodniu rano wskakujecie na prom w Starigradzie i po bodaj godzince z hakiem jesteście w Vela Luce. I Korcula stoi Wam otworem. Chyba to nie jest wielka strata czasu ;)

No, nie jest to aż tak różowo... primo: St.Grad- Korčula (nie Vela Luka) i secundo: nie "po godzince z hakiem", a prawie po 3 h.. Poza tym trzeba pamiętać, że jest to linia "wzdłuż wybrzeża" zatem relacja Rijeka - Dubrovnik przez Split, St.Grad i Korčulę (tylko 2 razy w tygodniu) , zatem sprawa załadunku (czyli "załapania się") nie jest aż taką "pestką", zwłaszcza w sierpniu....
Pozdrawiam
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 26.03.2011 23:39

Zastanawiam się, jak rozplanować sobie dojazd na Hvar. Będziemy raczej na 100 % jechać w ciemno, więc powinniśmy być w miejscu pobytu około południa, żeby znaleźć coś sensownego. Tak sobie pomyślałem, że powinniśmy przespać się gdzieś w miarę blisko Drvenika, żeby raniutko wskoczyć na prom i dojechać gdzieś w okolice Jelsy, Vrboskiej. Możecie coś podpowiedzieć, macie jakiś sprawdzony nocleg, camp, parking, cokolwiek ?
ttom
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttom » 27.03.2011 10:40

I jeszcze pytanie o drogę z Sućuraj na południe w kierunku Jelsy, czy za tunel do np. Zavali . Ile może zająć przejazd. Jest tam ok. 60km, czy 1 godz z lekkim okładem wystarczy ? Czy trudność tej drogi jest podobna do drogi Ston - Orebić, Trpanj na Paljesaću ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.03.2011 11:01

O obydwu tych drogach było już chyba setki razy.. opienie są dwie, jedni mówią, że jest strasznie, drudzy, że ci pierwsi demonizują...co do kosztów.. jesli wliczysz w to nocleg w Drveniku... daruj sobie tę trasę i płyń ze Splitu, naprawdę....
tu, tu, tu, tu namiary na relacje hvarskie.. i tam znajdziesz opisy i jednej i drugiej drogi; tunel Pitve; wrzuć w net hasło "tunel pitve" i będziesz miał całą furę video ..
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Korćula vs Hvar - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone