Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tunele w Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sonti
Croentuzjasta
Tunele w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 21.05.2007 07:31

Witam,

Pytanie do koleżanek i kolegów którzy już w tym roku byli w Cro i mieli okazję "dogłębnie zwiedzić" sławne dwa najdłuższe tunele po drodze.

Jak wygląda sprawa ich obecnej przepustowości - czyli czy nadal są czynne tylko jedne nitki i należy oczekiwać standardowych korków tak jak dotychczas ?.

Być może się czepiam "szybkości" budowania dróg i autostrad w Chorwacji (daj Boże abyśmy w Polsce mieli takie same problemy w tej kwestii), ale informacja ta byłaby bardzo pomocna.

Sonti
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 21.05.2007 07:42

w tunelach po staremu :(
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 21.05.2007 07:47

No to mnie nie pocieszyłeś.

Planowałem nocleg po trasie w okolicach Plitvice i mają na uwadze pobudkę gdzieś około 6-7 rano i dalszą drogę aż do Orebica to biorąc pod uwagę kolejki w tunelach i wolną jazdę po zjeździe z autostrad - moje plany dotarcia do Orebica gdzies na 13 chyba legną w gruzach.

Sonti
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.05.2007 08:22

Pojedź starą 1-ką :D dasz radę :D

Od 7 do 13 jest 6 godzin jazdy a nawet jadąc ze średnią prędkością 60 km/h to powinieneś zrobić 360 km :D.
Ja jadąc z Plitvic w nocy jedynką i później opłotkami wylądowałem przed samym Dubrovnikiem w ciągu siedmiu godzin ale to było w nocy i nie znałem trasy. ;)

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.05.2007 08:28

Sonti, potwierdzam Lesia, jak wystartujesz o 6-7 rano (jesteś masochistą :?: :wink: ) to starą drogą spokojnie dojedziesz na obiadek do Orebica, może nie na 13 ale na 15 spokojnie.

Ps. Kiedy planujesz bawić na Peljesacu?
Sonti
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sonti » 21.05.2007 08:41

Witam,

Dzięki za odzew i słowa pocieszenia. Pewnie macie rację i zrewiduję swoje plany nawigacyjne.

Co do rannego wstawania - jedziemy w 3 samochody i musiałem użyć "perswazji bufetowej" aby namówić głowę rodziny - czyli mojego przyjaciela do noclegu (m.in. ze względu na naszego 4 letniego bąbla) - inaczej jechalibyśmy jak zwykle non stop nabuzowani róznej maści wspomagaczami. Tak więc 6 - 7 rano wyjazd z Plitvice to kompromis - kumpel i tak pewnie będzie już gotowy o 5 rano.

Co do terminu: pobyt rozpoczyna się 18 Sierpnia 2007 do 01 Września 2007 - tak więc wyjazd z Polski pewnie 16 Sierpnia gdzieś około północy (czyli według starego planu spokojne dotarcie do Plitvice około 18 i lulu spać).

Rysio, czyżbyś też planował wyjazd w te rejony ?.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 21.05.2007 14:33

jazda stara droga nie jest zla. na 3 wyjazdy do Dalmacji zdarzalo nam sie jechac juz dwuktrotnie 1. nie narzakalem.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.05.2007 15:38

Sonti, 25 lub 26 sierpnia startuję na południe z punktem docelowym Korcula + Peljesac :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.05.2007 17:22

No to po mnie zostanie na Peljescu już tylko wspomnienie w tym terminie... :D Dawno starą drogą nie jechałem, odkąd jest autocesta zawsze nią śmigamy.Zazwyczaj jedziemy w łikend tzn w Cro jesteśmy w sobotę lub niedzielę i nigdy nie stałem dłużej niż godzinkę przed tunelami, a bywało że w ogóle nie staliśmy. Kiedyś na starej drodze staliśmy zawsze i to ze 4h bite. Drogą krajową trudno jest osiągnąć lepszą średnią niż 50km/h. Sonti weź pod uwagę że czy autostrada czy nie , zawsze dojedziesz do Jadranki, a tam od Splitu do Orebicza jest 200km, a to 4 h jazdy. Jadę tam już 5 raz to wiem jak to wygląda. Może teraz będzie lepiej bo oddadzą autocestę z ominięciem Omisza, ale zobaczymy jak zrobią połączenie z Jadranką, tam może być kupa. Jak nie będzie świateł, albo dobrego włączenia się do ruchu to leżym i robim pod siebie... :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 21.05.2007 18:10

Sonti napisał(a):No to mnie nie pocieszyłeś.

Planowałem nocleg po trasie w okolicach Plitvice i mają na uwadze pobudkę gdzieś około 6-7 rano i dalszą drogę aż do Orebica to biorąc pod uwagę kolejki w tunelach i wolną jazdę po zjeździe z autostrad - moje plany dotarcia do Orebica gdzies na 13 chyba legną w gruzach.

Sonti

Start z Plitvic do Orebica przerabiałem w ubiegłym roku.

Plitvice start 4.40
Wjazd na autostradę Gornja Ploca,
Przed śv.Rokiem żadnej kolejki ale nie pamiętam która była godzina,
Dugopolje 7.30 zjazd do Splitu,
Omis 8.15
1 h perypetie z policją w okolicach Ploce. Szukanie banku wymiana kasy na mandat,
0,5h straciłem na podjazd do miejscowości Bast po LPG.
Mali Ston 11.30,
Orebic 12.30

w sumie prawie 8h
po odjęciu 1,5h na moje perypetie wychodzi 6,5h
W tym roku autostrada do Sestanovac więc można odjąć 1h
Wychodzi5,5h

Jeśli wyjedziesz tak jak planujesz i obierzesz tą trasę to spokojnie będziesz na obiadek.

Starej drogi nie znam. Trudno mi porównywać.
Decyzja należy do ciebie!

Szerokiej drogi :papa: Udanych wakacji :hut:
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 22.05.2007 09:27

Jak myślicie czy będą korki przed tunelami w nocy z Piątku na Sobotę
(13-14.07)?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.05.2007 09:50

Sławomir Wocial napisał(a):Sonti weź pod uwagę że czy autostrada czy nie , zawsze dojedziesz do Jadranki, a tam od Splitu do Orebicza jest 200km, a to 4 h jazdy. Jadę tam już 5 raz to wiem jak to wygląda.

Sławek, aczkolwiek niekoniecznie :wink: a przynajmniej nie w tym miejscu na Jadrankę wjedziesz. Albo w Cista Provo skręcasz do wybrzeża albo dopiero we Vrgoracu :wink: . Mijasz tym sposobem zarówno Split, Omisz jak i samą Makarską (jadąc przez Vrgorac). Za tymi miastami ruch na Jadrance drastycznie maleje. Jedynym utrudnieniem może być most i światła w samym Vrgoracu (stałem 40 min) z zaznaczeniem że odcinek Split - Omis w tym samym dniu zajmował 3-4 godzin a dodatkowo dochodziła kawałek dalej Makarska przez którą w szczycie sezonu wcale nie jest tak łatwo przejechać :wink: Ehhh, po co ja to piszę .... :wink: tak samo jak z tymi Węgrami :wink:

Hunter, mój przejazd:

Wyjazd z Karlovaca koło 10.30 rano, tankowanie i wymiana kasy w Karlovacu 20 min, przerwa na kawę około 12, jakieś 40 min, koło 14 postój na obiad prawie 2 godziny, 2 czy 3 postoje na siku po 10 min, korek we Vrgoracu 40 min, godz. 19.30 Zivogosce Porat

Razem 9 h - jakieś 4-4,5 h przerw daje niecałe 5 h czystej jazdy :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.05.2007 10:23

Cosmo napisał(a):Jak myślicie czy będą korki przed tunelami w nocy z Piątku na Sobotę
(13-14.07)?

Zaryzykuję i powiem że w nocy z piątku na sobotę (13-14.07.22007 nie będzie korków przed tunelami.

Jak wrócisz, napisz czy sie sprawdziło. :lol:

Ps.Nie wszyscy kierowcy są masochistami - a w nocy tacy nie jeżdżą :lol:
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 22.05.2007 11:06

Niestety sytuacja mnie do tego zmusza ale myślę, że będę mniej skończony jadąc ten odcinek w nocy niż stojąc w wielokilometrowych korkach.
Dzięki Janusz
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 22.05.2007 11:13

Jeśli chodzi o tunele to proponuje zrobić eksperyment.

Tydzień wcześniej o tej samej porze dnia podejżyj z kamery np. dojazd do Sv.Roka.
http://www.hak.hr/cpage.aspx?page=thak4.html

To może dać jakieś wyobrażenie o nateżeniu ruchu
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone