Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kulinaria - co koniecznie sprobowac??

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Washi
Podróżnik
Posty: 22
Dołączył(a): 10.08.2006
Kulinaria - co koniecznie sprobowac??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Washi » 10.08.2006 13:14

Witam

W poniedzialek wyjezdzamy na Pag, bedzie to nasza pierwsza podroz do Chorwacji.

W zwiazku z tym ze bedziemy chcieli ograniczyc koszty czesciowo posilki
bedziemy przygotowywac we wlasnym zakresie.
Jednak chcielibysmy sprobowac lokalnych specjalow, w zwiazku z tym prosze o typy potraw ktorych koniecznie trzeba sprobowac, oczywiscie kazde podniebienie jest inne ale...

Moze rozpoczne liste:

1. Rakija ;)
2. ...
....


Z gory dziekuje
Japona
Cromaniak
Posty: 739
Dołączył(a): 30.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 10.08.2006 13:24

idąc Twym tropem :D

2. Karlovačko
3. Prošek
4.Ožujsko

Pozrav :wink:
Washi
Podróżnik
Posty: 22
Dołączył(a): 10.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Washi » 10.08.2006 13:35

Japona napisał(a):idąc Twym tropem :D

2. Karlovačko
3. Prošek
4.Ožujsko

Pozrav :wink:


Poz. 1-4 to raczej w malych ilosciach i nie na pusty zoladek ;)
Czekam na dalsze propozycje juz nie koniecznie zawoierajace %... :P
krzychu_72
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 515
Dołączył(a): 06.07.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 10.08.2006 13:42

Burek sa mesom - czyli burek z mięsem, bardzo smaczny jest w miejscowości Baška Voda, w lodziarni po schodkach, na końcu ulicy, która idzie wzdłuż morza. Taki lokalny fast food. Bardzo dobry, a może nawet lepszy jest w Mostarze w BiH.

Jeśli się wybierzesz do Mostaru, spróbuj ich lokalnych specjałów, ciekawsze od chorwackich. No i jest tanio :-) Aha, no ale z Pagu to raczej za daleko :-|

Lignje na žaru, czyli kalmary z grilla. Popularne danie w restauracjach i barach.
Japona
Cromaniak
Posty: 739
Dołączył(a): 30.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 10.08.2006 13:45

Washi napisał(a):Poz. 1-4 to raczej w malych ilosciach i nie na pusty zoladek


etam w małych :lol:
a i na pusty żołądek można :wink:
no chyba żeś wrzodowiec no to faktycznie nie polecam.
Elaj203
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 278
Dołączył(a): 02.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 10.08.2006 13:59

Na Pagu to obowiązkowo paski sir, dalmatinski prsut czyli szynka suszona wiatrem. A jeżeli kalmary to pyszne są jeszcze prżene lignje czyli smażone na głębokim oleju.
No i świeże figi
velo_12
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 626
Dołączył(a): 16.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 10.08.2006 16:08

krzychu_72 napisał(a):Burek sa mesom - czyli burek z mięsem, bardzo smaczny jest w miejscowości Baška Voda, w lodziarni po schodkach, na końcu ulicy, która idzie wzdłuż morza. Taki lokalny fast food. Bardzo dobry, a może nawet lepszy jest w Mostarze w BiH.


Moim zdaniem lepszy jest burek z serem,zarówno pod względem smaku,jak i sytości :wink:

krzychu_72 napisał(a):Lignje na žaru, czyli kalmary z grilla. Popularne danie w restauracjach i barach.

Tu zgadzam się w 100% - istne łakocie 8O
Stan48
Podróżnik
Posty: 22
Dołączył(a): 15.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stan48 » 10.08.2006 16:14

Mesane maso i cevapi :)
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 10.08.2006 16:17

pljeskavice polecam, wg mnie lepsze od cevapow :D
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 10.08.2006 21:32

Kajmak - ser z kożuchów z mleka owczego ( przynajmniej tak jest receptura, nie każdy oscypek też jest z owczego - niestety ), lekko słonawy, delikatny i wspaniale rozpływa się w ustach, świetny jako przystawka, jadłem go niestety tylko w Bośni, ale myślę że w Cro też się znajdzie.
Pljeskavica - dokładnie rodzaj "hamburgera" z siekaneggo mięsa, rzeczywiście cevapi się chowa ( zwłaszcza te które nie jest robione w odpowiednich proporcjach z siekanego!!! nie mielonego mięsa wołowego - chyba i baraniny ) - takie też trudno spotkać...
Odojak - czyli poprostu prosiaczek z rusztu,
jahnetina - nie muszę wyjaśniać...
Wszelkiego rodzaju owoce morza, ale z dala od głównych traktów - to po pierwsze, po drugie i najważniejsze musi tam być trochę ludzi :-) no i trzeba to lubić..., ale hobotnica ispod peke ( pieczona w garze z ziemniakami i ziołomi ) lub taka tylko z grilla może spowodować, że zapomnisz o mięsie...
Oczywiście wszelkiego rodzaju mesane mesa, a z dań rybnych brodet: najczęsciej jest to wielka micha dla dwóch osób jakby gulaszu rybnego : duże kawały ryby, gęsty sos pomidorowy, ziemniaki - mniam.
Jako przystawki polecam slane sardele, także wszelkiego rodzaju Juhy - czyli zupy, a zwłaszcza jeśli jedziecie przez Bośnię i Węgry kuchnia slawońska. Nic tylko próbować...
Przemek
aquavitae
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 406
Dołączył(a): 21.04.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 10.08.2006 21:35

Aha, fajnie też wpaść do jakiś spelunek, z wyglądu, tam gdzie nie trafiają turyści , a miejscowi ( jak ktoś był w Angli - jak mały pub w bocznej uliczce ) i poprosić o ukrojenie plastra prsuta i kieliszek czegoś mocniejszego :twisted:
Aga_66
Globtroter
Posty: 47
Dołączył(a): 03.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aga_66 » 10.08.2006 23:15

może jeszcze miejscowe wino, nalewane do butelek (jakie kto przyniesie) i koniecznie nie na pusty żołądek kruskovac, czyli likier gruszkowy z lodem (oczywiście dla pań)
Washi
Podróżnik
Posty: 22
Dołączył(a): 10.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Washi » 11.08.2006 14:18

Dziekuje za wszystkie rady, pora zaczac sie pakowac, jak wroce to podzile sie wrazeniami.

Moze jeszcze ktos poradzi ile lokalnych trunkow (wino,rakija) mozna wywiezc z Chorwacji i bezpiecznie przewiezc do Polski nie narazajac sie celnikom :wink: :?: :?:
wojan
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5547
Dołączył(a): 17.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.08.2006 15:15

Washi napisał(a):
Moze jeszcze ktos poradzi ile lokalnych trunkow (wino,rakija) mozna wywiezc z Chorwacji i bezpiecznie przewiezc do Polski nie narazajac sie celnikom :wink: :?: :?:


Myślę,że trunków możesz przywieźć tyle ile Ci się zmieści w bagażniku.Od tych kilku lat jak jeżdżę do Chorwacji nikt na żadnej granicy nie pytał mnie czy wiozę coś mocniejszego do picia i do bagażnika też nikt mi nie zaglądał.
Pozdrawiam.

Powrót do Chorwackie ABC

cron
Kulinaria - co koniecznie sprobowac??
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone