Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mistrzowie obiektywu :-)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr. z
Globtroter
Mistrzowie obiektywu :-)

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr. z » 15.04.2014 23:17

Witam cromaniaków!
Dokonywałem przeszukania zasobów internetu w celu rezerwacji jakiegoś lokum na wyjazd A.D. 2014 i zacząłem używać wujasa Googla i jego map aby przyjrzeć się okolicom, w których mieszczą się proponowane apartamenty. Zauważyłem, że chłopaki strzelające foty apartamentów naprawdę się starają nie pokazywać za dużo. Przykładowo takie foty z Živogošće:

Obrazek

oraz ujęcie z drugiej strony:

Obrazek

Spoko kwatera. No nad samym Adriatykiem :mrgreen:

Obrazek

Tylko naprzeciw coś wyrosło i burzy ten sielski obrazek ze zdjęć:

http://goo.gl/maps/aMoha

Poprzeglądałem trochę okolic googlowych i dobrze, bo czasami wydawało się, że lokalizacja jest idealna. Lepiej uniknąć rozczarowania na miejscu...
Zdarzyło się komuś?...

Pozdrav,

piotr. z
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.04.2014 07:52

piotr. z napisał(a):Poprzeglądałem trochę okolic googlowych i dobrze, bo czasami wydawało się, że lokalizacja jest idealna. Lepiej uniknąć rozczarowania na miejscu...
Zdarzyło się komuś?...

Na szczęście mnie się takie rozczarowanie nie zdarzyło, ale ja długo się przygotowuję. :)
Po drugie, generalnie jadę zwiedzać i korzystać z atrakcji okolicy. Do samej kwatery nie przywiązują zbyt dużej uwagi.
piotr. z napisał(a):Tylko naprzeciw coś wyrosło i burzy ten sielski obrazek ze zdjęć:.

Nie bardzo rozumiem, co zburzyło ten sielski obrazek :?: Otok Hvar :roll:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 16.04.2014 08:17

walp napisał(a):Nie bardzo rozumiem, co zburzyło ten sielski obrazek :?: Otok Hvar :roll:

Koledze chodziło chyba o te balkony z bocznej strony apartamentowca - ja nie chciałbym mieć takiego widoczku przy porannej kawce. A od frontu zresztą Hvaru też nie zobaczysz... :wink:

By uniknąć takich rozczarowań ja od lat praktykuję wyjazdy w ciemno. No ale wiem, że nie każdy może sobie na to pozwolić.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.04.2014 08:37

greenrs napisał(a):
walp napisał(a):Nie bardzo rozumiem, co zburzyło ten sielski obrazek :?: Otok Hvar :roll:

Koledze chodziło chyba o te balkony z bocznej strony apartamentowca - ja nie chciałbym mieć takiego widoczku przy porannej kawce. A od frontu zresztą Hvaru też nie zobaczysz... :wink:

Skupiłem się na zdjęciu i pomyślałem, że chodzi o zaburzenia spowodowane brakiem widoku, gdzie niebo styka się z wodą.
Często Wybrzeże Dalmatyńskie nie pozwala na takie doznania. :)
greenrs napisał(a):By uniknąć takich rozczarowań ja od lat praktykuję wyjazdy w ciemno. No ale wiem, że nie każdy może sobie na to pozwolić.

Ja rzeczywiście nie mogę.
Ale tego typu rozczarowania nie są w stanie zepsuć mi urlopu. :wink:
Chociaż przyznam, że miejsce pokazane na SV, zbyt atrakcyjne nie jest. :?
piotr. z
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr. z » 16.04.2014 10:42

walp,
w sumie bardziej mnie ta kwatera rozczarowała a nie wzburzyła bo jej nie "zaklepałem" tylko byłem na etapie poszukiwań. I taka refleksja mnie naszła, że rzeczywistość może być inna niż nasze wyobrażenie o danym miejscu. Ze zdjęć nie wynikało, że naprzeciw mamy budynek i blisko jest ulica. Nie wiem, jak tam z natężeniem ruchu ale między takimi budynkami dźwięk przejeżdżającego samochodu może zostać wzmocniony przez echo- nie mówiąc o głośnych skuterach. :mrgreen: Trochę rozumiem, że uwypukla się zalety a pomija wady ale to działanie na 1 raz. Nie wiem, czy bym wrócił w takie miejsce.
Trochę zazdroszczę tym, którzy mogą śmignąć "w ciemno"- z 4-osobową rodziną to już trochę gorzej :?
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 16.04.2014 11:32

piotr. z napisał(a):walp,
w sumie bardziej mnie ta kwatera rozczarowała a nie wzburzyła bo jej nie "zaklepałem" tylko byłem na etapie poszukiwań. I taka refleksja mnie naszła, że rzeczywistość może być inna niż nasze wyobrażenie o danym miejscu. Ze zdjęć nie wynikało, że naprzeciw mamy budynek i blisko jest ulica. Nie wiem, jak tam z natężeniem ruchu ale między takimi budynkami dźwięk przejeżdżającego samochodu może zostać wzmocniony przez echo- nie mówiąc o głośnych skuterach. :mrgreen: Trochę rozumiem, że uwypukla się zalety a pomija wady ale to działanie na 1 raz. Nie wiem, czy bym wrócił w takie miejsce.
Trochę zazdroszczę tym, którzy mogą śmignąć "w ciemno"- z 4-osobową rodziną to już trochę gorzej :?

Rozumiem Twoje obawy i rozterki. Jedziemy na wczasy/wakacje najczęściej tylko raz w roku i cały rok czekamy na ten wymarzony czas.
Oczywiście, że rzeczywistość może być (a nawet często jest inna), niż się spodziewamy. Też nie jeżdżę w ciemno, bo lubię mieć wszystko poukładane, ale ... jest ryzyko, jest zabawa. :)

Dlatego tak dużo czasu zabiera mi wybranie lokalizacji. Najpierw szukam i dużo czytam. Później "do bólu"
koresponduję z właścicielem, proszę o dokładne zdjęcia, zadaję mnóstwo pytań itp. :)
Dotychczas nie zawiodłem się, ale kiedyś może być ten pierwszy raz ... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2014 20:26

Mieszkałem w tym domu, jakie 5 lat temu.
Na 2 piętrze.
Z takim widokiem.
P1010956a [a].jpg

I z takim.
P1010954a [a].jpg

Mz. w porzo.
Ale...de gustibus non disputandum est. :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 16.04.2014 20:29

piotr. z napisał(a): Zauważyłem, że chłopaki strzelające foty apartamentów naprawdę się starają nie pokazywać za dużo.

Być może.
Ale pewnie niemała część wynika też z braku aktualizacji (fotograficznej) okolic apartmana.
Budynków przybywa, właścicielom się nie chce,no i czasem wychodzi......kicha.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 16.04.2014 21:43

No właśnie tak to jest z tym rezerwowaniem miejscówek. My w tym roku jedziemy bez rezerwacji, ale planuję kilka miejsc sobie wydrukować i sprawdzić na miejscu. Znajomi koniecznie chcą rezerwować, ale żeby uniknąć właśnie takich niejasności, wolę na miejscu obejrzeć kwatery i się zdecydować.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone