Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Święta Bożego Narodzenia

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Święta Bożego Narodzenia

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 19:50

Proponuję otworzyć temat dotyczacy Świąt Bożego Narodzenia. Gdzie zamierzacie je spedzić w tym roku i co znajdzie się na waszych wigilijnych stołach. Mile widziane przepisy kulinarne. Pozdrawiam Darek1
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Karp wigilijny

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 19:53

Karp Wigilijny

Przygotowanie: 30 minut

Oczekiwanie: 1 godzina

Pieczenie: 1 godzina

Smażenie: 10 minut

Trudność: średnie


Składniki na 12 porcji

3 średnie karpie

1 kg pieczarek

3 cytryny

3 małe cebule

sól, pieprz, kolendra

masło do smażenia


Etapy przygotowania

1. Karpia oprawić i oczyścić, wypłukać, pokroić w dzwoniki. Rozłożyć na talerzu i skropić obficie cytryną. Posolić, popieprzyć, posypać kolendrą.

2. Karpia przykryć odstawić na 1 godzinę.

3. Pieczarki szybko przepłukać, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

4. Pieczarki podsmażyć z cebulą na maśle.

5. Wysmarować dużą wyższą blachę masłem. Ułożyć karpia, przykryć go pieczarkami i zapiekać około 1 godziny.

Smacznego
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 11.12.2007 20:07

Podobnie z karpiem,lecz smazony z chrupiaca skórka.
Do tego prawdziwki w smietanie a z ugotowania tych szlachetnych grzybkow,zupa czysta,z łazankami lub uszkami grzybowymi, czy grzybowo kapuścianymi ,takimi maleńkimi i z częscia pokrojonych prawdziwkow. :)
Pychotka
Adam.B
Cromaniak
Posty: 4491
Dołączył(a): 12.02.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 11.12.2007 20:17

Wigilie w tym roku spędzę w domciu :) z Rodzinką i już nie mogę się doczekać jednego dania :) tradycyjnie makiełki :) ( Makaron + Mak + ) mmm Uwilebiam :) Pozdrav :papa:
majeczka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3842
Dołączył(a): 04.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 11.12.2007 21:38

adam11 napisał(a):Wigilie w tym roku spędzę w domciu :) z Rodzinką i już nie mogę się doczekać jednego dania :) tradycyjnie makiełki :) ( Makaron + Mak + ) mmm Uwilebiam :) Pozdrav :papa:


No tak, jak makiełki to tylko Poznań. :lol:
A ja się jeszcze waham, o ile będzie śnieg, pojedziemy w Tatry, prawdopodobnie w tym roku do Murzasichla.
Bardzo lubię góralską pasterkę i całą magię świąt w górach. :D
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.12.2007 22:17

A w Chorwacji nie będzie ,,božićnicy''.Naród się smuci. :cry:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 23:04

Bigos STAROPOLSKI


Składniki

1 kg kapusty kiszonej
1 kg róznych miesiw : pieczeni wolowej, gotowanej wieprzowiny, szynki, wedzonki, dobrej kielbasy w dowolnych proporcjach
1 cebula
kilka grzybków suszonych
2-3 suszone sliwki
1-2; szklanki czerwonego wina lub madery
2 lyzki smalcu - czesto z niego rezygnuje
1 czubata lyzka maki
swiezo zmielony pieprz
sól do smaku


Sposób przyrządzenia

Kapuste dobrze przeplukac 2-3 razy, jesli jest baardzo kwasna, odcedzic na duzym sicie. Umiescic ja w duzym garnku, zalac niewielka iloscia wody i gotowac na malym ogniu bez przykrycia.
Miesa i wedliny pokroic w równe kawalki i dodac do kapusty (unikac tlustych kawalków). Wrzucic namoczone lub obgotowane grzybki . Calosc gotowac dlugo, do calkowitej miekkosci, czesto mieszajac (sos nie moze zbyt szybko odparowac). Stopniowo dosypac sól oraz duzo pieprzu. Nie dodawac zadnych innych przypraw. Wrzucic sliwki.

mozna, ale nie trzeba ; Na smalcu podsmazyc posiekana cebule, posypac maka, zrobic zasmazke (z dodatkiem zimnej wody). Zaciagnac bigos, podlac winem, gotowac kilka minut.

Dobrze jest przez kilka dni bigosu nie jesc, lecz na przemian zamrazac i odgrzewac


Smacznego
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 23:11

Kompot z suszu
Czas przygotowania ok. 2,5 godziny.

Składniki:

0,5 kg suszonych owoców (gruszki, śliwki, jabłka) - może być kupna mieszanka
2 litry wody
5 gożdzików
1 mały cynamon lub 2 łyżeczki z proszku
cukier

Przygotowanie:

1. Owoce opłukać, zalać wodą i odstawić na min. godzinę
2. Gotuj w tej samej wodzie około godzinę
3. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon, goździki, cukier, (+ ewentualnie sok z cytryny).

Podawać mocno schłodzony do wierzerzy wigilijnej
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 23:17

Moje święta będą przedstawiać się nastepujaco. Wigilia u bratowej z rodzicami w Warszawie + Pasterka w Kościele. I dzień świąt i II także u tesciów w małej miejscowości na wschodzie Polski. Wyjazd z Warszawy w I dzień Swiąt raniutko, żeby być na sniadanie świąteczne na godz. 11.00 u rodziców żony.

Tradycyjnie Święta spedzam w gronie rodziny. Nigdy nie spedzałem ich po za domem, no chyba że zmuszały mnie do tego obowiazki słuzbowe. Czasami marzę o spedzeniu świąt w górach w miłej atmosferze, przy kominku i na nartach ale nie było to mi dane.

A o czym rozmawiamy przy stole - oczywiscie między innymi o wakacjach na Chorwacji, snujemy plany na przyszłość i słuchamy polskich kolend.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 23:34

Karp Smażony na Chrupiąco

Składniki:

1,5 kg karpia
1 szklanka bułki tartej
2 jaja
3 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól

Przygotowanie:

1. Karpia oczyścić, pokroić w dzwoniki, posolić
2. Obtoczyć w mące, jajkach i bułce
3. Usmażyć na maśle i oleju
4. Wstawić do gorącego piekarnika i chwilę piec.

[b]Podawać na ciepło lub następnego dnia na śniadanie świąteczne na zimno, z plasterkami cytryny do pokropienia ryby, chrzanem.

Do tego kieliszeczek schłodzonej białej wódki i ciemny chlebek.
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 23:41

Barszcz na wigilijną kolację



Składniki:

1. grzyby suszone;
2. włoszczyzna (bez kapusty);
3. 3 buraki;
4. ½ l. kwas buraczany lub Barszcz koncentrat np. Krakus;
5. przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, cukier, ocet winny).


Sposób przyrządzenia

Namoczyć grzyby i ugotować – pozostawić wywar. Buraki razem z włoszczyzną pokroić i ugotować, następnie przecedzić. Połączyć z wywarem z grzybów, dodać kwas buraczany (można zrobić samemu, można kupić) w proporcji ½ l. kwasu na 1½ l. wywaru. Całość podgrzać ale nie gotować. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem winnym.
Grzyby można zużyć do uszek, lub pierogów. Barszcz co roku gości na moim stole, wcześniej robiła go mama. Jest naprawdę smaczny:)

Pozdrawiam
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2007 23:44

ŚLEDZIE PO POLSKU

Składniki:

8 filetów śledzi solonych
2 cebule spore ( biała i czerwona)
10 ziarenek pieprzu czarnego
6 ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy x 2 ( pokruszyć )
5 plasterków cytryny
1/4 l śmietanki słodkiej
sok z 3 duzych cytryn
1 łyżeczka cukru pudru

Śledzie wymoczyć , zmieniając im wodę . Odsączyć i pokroić w kawałki.
Cebulę pokroić w talarki. W słoiku układać warstwami filety śledziowe i cebulę , każdą warstwę posypać trochę przypraw . Dodać plasterki obranej cytryny. Śmietanę wymieszać z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Zalać nim śledzie i odstawić do lodówki , na co najmniej 24 h.

Pysznie smakują z pieczonymi ziemniakami ( obrane, pokroić na 1/4 , polać oliwą lub olejem, posolić i posypać kminkiem).
AndrzejJ.
zbanowany
Posty: 7149
Dołączył(a): 01.12.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 11.12.2007 23:58

Temat Wigilia ,a ten ciągle je i je. :wink: Przepisy takie jak twoje są na wigilia pl.A po co na Pasterkę chodzisz ?
keruj7
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 430
Dołączył(a): 23.03.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 12.12.2007 10:04

AndrzejJ. napisał(a):Temat Wigilia ,a ten ciągle je i je. :wink: Przepisy takie jak twoje są na wigilia pl.A po co na Pasterkę chodzisz ?


No właśnie. Jaki procent Polaków (katolików) wie z jakiego powodu w ogóle są te święta. Czy sprowadza się je tylko do zakupów przedświątecznych, prezentów, obżarstwa i opilstwa i długiego weekendu :? Ech!
ewa-irena
Croentuzjasta
Posty: 434
Dołączył(a): 29.03.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 12.12.2007 10:26

Świeta Bożego Narodzenia to święta rodzinne - to radowanie się z narodzin Pana w gronie rodzinnym
No właśnie rodzina - przyjedzie syn z synową i wnuczkiem z Niemiec , i mąż też z pracy na obczyźnie - ależ będzie wreszcie w domu gwarnie . Będzie wspólna kolacja z rodzicami synowej , będzie wspólne kolędowanie . A potem będzie pasterka w klasztorze w lesie za miastem (tam gdzie był internowany kardynal Stefan Wyszyński) , msza przed ołtarzem w grocie - przeżycia niezapomniane .
No i mam w ten dzień imieninki - będą życzenia , całuski ...
Dla cro-przyjaciół też poświęcę część moich świątecznych myśli .
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

cron
Święta Bożego Narodzenia
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone