Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Porady ogólne

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004
Lokalizacja: z wyspy

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.02.2005 22:21

platon napisał(a):Mam pytanie,
robiłem dziś zdjęcia cyfrowym Kodakiem na wystawie Leonardo Da Vinci część zdjęć na auto,a część zdjęć na ustawienia w ciemności( tak przynajmniej myślalem)
i niestety połowę zdjęć musiałem usunąć bo nic nie było widać.
Co żle zrobiłem?Gdzie w tym aparacie czas i przesłona?

Kodak LS 755 jest nowym modelem, nie jest zbyt dużo o nim w sieci, ale z tego, co się zorientowałem, to nigdzie nie jest wpomniane aby ten model miał ręczną preselecję czasu i przesłony. Co to znaczy? Że nie można ręcznie ustawiać czasu naświetlania i przesłony, lecz te parametry są dobierane przez aparat.
Co w tym wypadku? Pozostaje automat albo program tematyczny. W przypadku wystawy trafniejszym wyborem byłby program Muzeum. Ale... no właśnie. Program Muzeum zazwyczaj wylącza lampę błyskową, gdyż w muzeach nie jest to mile widziane. Stąd, aby zdjęcie mimo wszystko bylo doświetlone aparat wydłuża czas naświetlania. Generalnie przyjmuje się, że nieporuszone zdjęcie można zrobić przy czasie 1/30 sekundy (nie mowię tu o aparatach ze stabilizacją obrazu, gdzi eudaje się zrobić nieporuszone zdjęcie nawet przy czasie naświetlania 2 sekundy). Przy słabym oświetleniu muzeum to może być za mało. Więc w tym konkretnym przypadku prawie na pewno zdjęcie wyjdzie poruszone (chyba, że oświetlenie bylo naprawde silne). Można sie jeszcze próbowac ratować zwiększeniem czułości do 200 ISO (ten Kodak ma ręczną regulację czułości), ale może się to wiązać z pojawieniem się szumów (efekt ziarnistości zdjęcia). Drugim sposobem jest zrobienie zdjęcie ze statywu.
Dlatego proponuję, aby robić na automacie albo próbować pobawić się programem Muzeum + zwiększenie czulości. Bo na więcej chyba ten model nie pozwala.
platon
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3540
Dołączył(a): 03.08.2004
Lokalizacja: ....

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.02.2005 22:54

volumen napisał(a):
platon napisał(a):Mam pytanie,
robiłem dziś zdjęcia cyfrowym Kodakiem na wystawie Leonardo Da Vinci część zdjęć na auto,a część zdjęć na ustawienia w ciemności( tak przynajmniej myślalem)
i niestety połowę zdjęć musiałem usunąć bo nic nie było widać.
Co żle zrobiłem?Gdzie w tym aparacie czas i przesłona?

Kodak LS 755 jest nowym modelem, nie jest zbyt dużo o nim w sieci, ale z tego, co się zorientowałem, to nigdzie nie jest wpomniane aby ten model miał ręczną preselecję czasu i przesłony. Co to znaczy? Że nie można ręcznie ustawiać czasu naświetlania i przesłony, lecz te parametry są dobierane przez aparat.
Co w tym wypadku? Pozostaje automat albo program tematyczny. W przypadku wystawy trafniejszym wyborem byłby program Muzeum. Ale... no właśnie. Program Muzeum zazwyczaj wylącza lampę błyskową, gdyż w muzeach nie jest to mile widziane. Stąd, aby zdjęcie mimo wszystko bylo doświetlone aparat wydłuża czas naświetlania. Generalnie przyjmuje się, że nieporuszone zdjęcie można zrobić przy czasie 1/30 sekundy (nie mowię tu o aparatach ze stabilizacją obrazu, gdzi eudaje się zrobić nieporuszone zdjęcie nawet przy czasie naświetlania 2 sekundy). Przy słabym oświetleniu muzeum to może być za mało. Więc w tym konkretnym przypadku prawie na pewno zdjęcie wyjdzie poruszone (chyba, że oświetlenie bylo naprawde silne). Można sie jeszcze próbowac ratować zwiększeniem czułości do 200 ISO (ten Kodak ma ręczną regulację czułości), ale może się to wiązać z pojawieniem się szumów (efekt ziarnistości zdjęcia). Drugim sposobem jest zrobienie zdjęcie ze statywu.
Dlatego proponuję, aby robić na automacie albo próbować pobawić się programem Muzeum + zwiększenie czulości. Bo na więcej chyba ten model nie pozwala.

Dzieki.Może za mało poczytałem też w instrukcji aparatu.Mam na oku nastepną wystawę może będzie lepiej.Na wystawie w Katowicach oświelenie rzeczywiście bylo małe,wręcz półmrok.Wystawa była ciekawa.Może ktos był i zrobił zdjęcia i pokaże.Niestety nie wiem jak się robi galerię bo pokazałbym to co zrobiłem.
JoeF
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1053
Dołączył(a): 29.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 09.05.2005 16:25

Co sądzicie o takich wodoszczelnych pokrowcach z Allegro
cena 20,99
za wymiary: 95x195 mm. oraz 180x250mm
ten mniejszy to chyba na dokumenty i komórkę a nie mam pojęcia czy do tego większego można zmieścić np. Kodaka DX6490 z tulejką ?

Nie chodzi mi o pływanie "ręczne" na powierzchni wody ale zabranie sprzętu do pontonu i ochronę przed ewentualnym zachlapaniem przez fale lub zawilgoceniem od wody na dnie pontonu i nie biorę również pod uwagę raftingu :wink: lecz spokojne, leniwe pływanie z wiosłami...

Czy ktoś korzystał z takiego lub podobnego rozwiązania ?

Pozdrawiam
Józek
MorskiPas
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3223
Dołączył(a): 13.08.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 09.05.2005 17:47

JoeF napisał(a):Co sądzicie o takich wodoszczelnych pokrowcach z Allegro
cena 20,99

Czy ktoś korzystał z takiego lub podobnego rozwiązania ?


Używałem podobnego (w podobnej cenie) na telefon.

Pewnego dnia telefon przeleżał dobre 2 godziny na dnie pontonu przywalony innymi gratami , a nad nim 10-15 cm wody. Jak go wyjąłem już na brzegu, był suchy i sprawny.

Ten mój pokrowiec ma podwójne zamknięcie. Najpierw suwak strunowy, a potem koniec zawija się 2 razy i zaczepia rzepem. Dodatkowo ma jeszcze nadmuchiwane boki, więc nie tonie.
JoeF
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1053
Dołączył(a): 29.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 09.05.2005 18:24

Dzięki Googl'om znalazłem jeszcze ciekawą ofertę Worki wodoszczelne
poj. 1,8 - 2,5 l za 29zł
12 l za 39 zł
25 l za 49 zł
40 l za 59 zł
60 l za 69 zł
Zapewne da się do każdego z nich zmieścić nawet duży aparat a być może do tego największego nawet całe zwłoki bez ćwiartowania :wink:
Koszty wysyłki są niewielkie, więc chyba zdecyduję się na takie rozwiązanie, tylko nie wiem, który rozmiar wybrać...

Józek
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002
Lokalizacja: Sieradz

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 09.05.2005 19:07

JoeF napisał(a):Co sądzicie o takich wodoszczelnych pokrowcach z Allegro
cena 20,99
za wymiary: 95x195 mm. oraz 180x250mm
ten mniejszy to chyba na dokumenty i komórkę a nie mam pojęcia czy do tego większego można zmieścić np. Kodaka DX6490 z tulejką ?

Nie chodzi mi o pływanie "ręczne" na powierzchni wody ale zabranie sprzętu do pontonu i ochronę przed ewentualnym zachlapaniem przez fale lub zawilgoceniem od wody na dnie pontonu i nie biorę również pod uwagę raftingu :wink: lecz spokojne, leniwe pływanie z wiosłami...

Czy ktoś korzystał z takiego lub podobnego rozwiązania ?

Pozdrawiam



Słychac radość w Twoim poście ,piszesz o pokrowcach,myśląc o pontonie
powodzenia na wodzie,radosci z odkrywania wspaniałych zatoczek.
Zycza Petris ze Zbyszkiem
Szkoda że nie potrenowaliscie na Radodzierzy :D :D

Józek
JoeF
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1053
Dołączył(a): 29.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 09.05.2005 20:27

petris napisał(a):Słychac radość w Twoim poście ,piszesz o pokrowcach,myśląc o pontonie powodzenia na wodzie,radosci z odkrywania wspaniałych zatoczek. Zycza Petris ze Zbyszkiem
Szkoda że nie potrenowaliscie na Radodzierzy :D :D

Dziękujemy, szczególnie że całą tę wielką przyjemność z nowego planowania zawdzięczamy Wam :D Tak, na prawdę to przed zlotem nie zastanawialiśmy się nad tym, że pływanie na pontonie mogłoby być dla nas realne... Aż tu nagle, w ciągu paru godzin "drążenia tematu" wywróciliśmy nasze poprzednie plany do góry nogami i zauważamy mnóstwo zalet "Nowego". Skoro to już piszemy w wątku fotograficznym, to właśnie przede wszystkim wg mnie najpiękniejsze zdjęcia plaży i morza można będzie robić odpowiednio ustawiając się z pontonem... do tej pory brzeg, drzewa i inne elementy czasem przeszkadzały w ładnych ujęciach... a robienie zdjęć z poziomu wody mogło być niebezpieczne dla aparatu...

Pozdrawiamy
Józek i Iwona
slapol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 5556
Dołączył(a): 06.04.2003
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany postnapisał(a) slapol » 09.05.2005 21:58

Pływanie po Radodzierzy jest bardzo niebezpieczne ze względu na małą szansę trafienia na trzeźwego sternika... :wink:
....no a już tak na poważnie....unikajcie umieszczania telefonów komórkowych "na stałe" w niby szczelnych pokrowcach - prezerwatywkach. Podczas zmian temperatury dochodzi do kondensacji pary wodnej wewnątrz....i mikrokorozji, która jest bezbłędnie wychwytywana przez serwisy fabryczne - grozi to utratą gwarancji - na pewno tak robi NOKIA.
Oczywiście CZASOWE używanie takich osłon z "przewietrzaniem" to co innego...
antek
Cromaniak
Posty: 1029
Dołączył(a): 21.05.2004
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 09.05.2005 22:02

Pływanie po Radodzierzy jest bardzo niebezpieczne ze względu na małą szansę trafienia na trzeźwego sternika...

hehehehh
petris
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2590
Dołączył(a): 06.12.2002
Lokalizacja: Sieradz

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 11.05.2005 09:23

antek napisał(a):Pływanie po Radodzierzy jest bardzo niebezpieczne ze względu na małą szansę trafienia na trzeźwego sternika...

hehehehh


Jakoś nie było problemów,moze z nami było coś nie tak :) :)

Czytałam Piotrusiu,że jesteś do wzięcia,"słomiany wdowiec" :cry:

Pozdrowienia petris
krakuscity
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6749
Dołączył(a): 11.08.2003
Lokalizacja: Kraków - 14 razy na urlopie w Chorwacji (12 x "w ciemno")
Imię: Janusz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.05.2005 10:19

Mam do Was pytanie.
Mam aparat fotograficzny Canon. Przedwczoraj i wczoraj zrobiłem z 60-70 zdjęć i na 2-ch jest biała okragła matowa plamka (jedna na wczorajszym druga na sobotnim). Na jednym zdjęciu trochę z lewej strony na drugim prawie na środku. Ktoś mi powiedział , że to jest hot pixel, jakiś bład matrycy. Możecie mi coś bliżej na ten temat powiedzieć? Jestem laikiem w tych sprawach . Za dwa tygodnie chcę jechac do Chorwacji a tu aparat szwankuje, dodatkowe koszty, tylko jakie? :cry:

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. :wink:
Kir
Cromaniak
Posty: 1012
Dołączył(a): 06.04.2004
Lokalizacja: Wrocław

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.05.2005 10:55

Hot-pixel to taki pixel na matrycy który niezależnie od tego jakie zdjęcia robisz jest biały czyli wchodzi w nasycenie przetwornika. To co opisujesz chyba nie jest hot-pixelem. Hot -pixel jest zawsze w tym samym miejscu na matrycy - jeżeli na zdjeciach jest w róznych miejscach to nie jest hot-pixel. Do tego mam wrażenie że ta twojaplamka nie ma wielkosci 1 pixela tylko jest wieksza a to już jest bardzo rzadki przypadek żeby hotpixele. były w takiej grupie i mogło by świadczyć o jakimś urazie mechanicznym.
Dla rozszerzenia wiedzy - jest też przeciwieństwo hot-pixeli i nazywa się deth-pixel czyl;i martwe pixele i te w odróżnieniu od hot-pixels są czarne.
Hot pixele mogą być też kolorowe - nie zawsze są białe

Nie piszesz dokładnie jasno - czy w serii zdjęć które zrobiłeś są takie na których plamki nie ma? W takim razie to pewnie jest jakiś odblask słońca w obiektywie - ostatnio słonce ostro operuje i jakieś zapłakane odbice pewnie wyskoczyło ci na matrycy

Jeżeli to cyfrowa lustrzanka to morze być to jakiś kurz lub paproch.
Zrób kilak prób w pomieszczeniu bez lampy błyskowej gdzie nie powinno być blików - jeżeli plamka występuje na każdym zdjęciu w tym samym miejscu to do serwisu trzeba się udać - naprawić się prawie tego nie da - wymienia się całą matyrcę, ale niektóre aparaty mają możliwość markowania hot- i deth- pixeli i na zdjęciu ich nie widać.
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004
Lokalizacja: z wyspy

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 23.05.2005 11:00

krakuscity napisał(a):Mam do Was pytanie.
Mam aparat fotograficzny Canon. Przedwczoraj i wczoraj zrobiłem z 60-70 zdjęć i na 2-ch jest biała okragła matowa plamka (jedna na wczorajszym druga na sobotnim). Na jednym zdjęciu trochę z lewej strony na drugim prawie na środku. Ktoś mi powiedział , że to jest hot pixel, jakiś bład matrycy. Możecie mi coś bliżej na ten temat powiedzieć? Jestem laikiem w tych sprawach . Za dwa tygodnie chcę jechac do Chorwacji a tu aparat szwankuje, dodatkowe koszty, tylko jakie? :cry:

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam. :wink:

Poczytaj to:
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t ... =hot+pixel
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t ... =hot+pixel
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Czy to duże plamki? Hot lub death pixele są malutkie, jak jest większa, to może po prostu blink od słońca.
Zrób sobie test podany w jednym z powyższych linków, gdzieś tam jest też podany link do programiku, który to zrobi za Ciebie.
krakuscity
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6749
Dołączył(a): 11.08.2003
Lokalizacja: Kraków - 14 razy na urlopie w Chorwacji (12 x "w ciemno")
Imię: Janusz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 23.05.2005 16:57

Bardzo Wam dziękuje, potem zrobię test i ekstra zdjecia bo mi akurat siadły akumulatorki. 2 zdjęcia (z plamką ) były zrobione z lampą , ten ślad nie jest w jednym miejscu. To stary aparat cyfrowy Canon A40 .Jak wrzuciłem na kompa na 17-to calowy monitor to plamka ma wielkość 1 grosza. Skorzystam tez z adresów www podanych przez Volumena.
Dzięki.
Pozdrawiam
volumen
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2224
Dołączył(a): 21.05.2004
Lokalizacja: z wyspy

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 23.05.2005 17:12

krakuscity napisał(a):Bardzo Wam dziękuje, potem zrobię test i ekstra zdjecia bo mi akurat siadły akumulatorki. 2 zdjęcia (z plamką ) były zrobione z lampą , ten ślad nie jest w jednym miejscu. To stary aparat cyfrowy Canon A40 .Jak wrzuciłem na kompa na 17-to calowy monitor to plamka ma wielkość 1 grosza. Skorzystam tez z adresów www podanych przez Volumena.
Dzięki.
Pozdrawiam

To na pewno nie jest ani hot, a death pixel. Przy tej wielkości to jakiś blik, refleks światła albo plamka na soczewce obiektywu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja


  • Podobne tematy
    Ostatni post

Porady ogólne - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
x
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Forum wykorzystuje oprogramowanie M 2.0. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2014