Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Namiary GPS na LPG i inne POI - update 2007.11.23

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 757
Dołączył(a): 04.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 02.06.2012 15:12

pablo74 napisał(a):Mam prosbe, pytanie
W jakim folderze automapy umiescić Twoje dodatki, aby były funkcjonalne
Pozdr

To jest trochę bardziej skomplikowane, niż umieszczenie w katalogu.

Najpierw oczywiście rozpakuj pobrane paczki na kartę z Automapą. W głównym folderze AutoMapy (czyli np AutoMapa EU lub AutoMapa PL - zależy, jaki masz u siebie) utwórz nowy folder o nazwie: icons - jeśli go nie ma. Jeśli jest, to użyt tego, który jest. Do niego wrzuć wszystkie ikonki dotyczące pobranych kategorii. Sa to pliki z rozszerzeniem .bmp zawarte w paczkach. Resztę plików wrzuć do jakiegoś innego katalogu. Np utwórz katalog o nazwie POI i tam je umieść.

Następnie z menu już w programie AutoMapy musisz wybrać po kolei: POI -> Zarządzanie. Potem kliknąć na ikonkę "pustej kartki" u dołu ekranu i wybrać: "Dodaj z...". Wchodzisz do tego katalogu POI i klikasz na plik, który chcesz wczytać. Operację powtarzasz tyle razy (czyli od momentu kliknięcia w "pustą kartkę"), ile plików wczytujesz. Po wczytaniu ostatniego wychodzisz. I to tyle...

Jeśli wczytujesz pliki z fotoradarami, to jest tam też dodatkowy plik z powiadomieniem głosowym - ma on rozszerzenie .wav.
Jego musisz umieścić w katalogu "voices" w głównym AutoMapy (np. Automapa EU). Jeśli go nie ma, to musisz go utworzyć.

To tylko tak strasznie wygląda, ale jest proste do zrobienia :-)
Poza tym cała ta procedura jest opisana krok po kroku w instrukcji AutoMapy, bo jest to standardowa funkcjonalność tej nawigacji.
pablo74
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 937
Dołączył(a): 06.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 02.06.2012 16:09

Iggy napisał(a):
pablo74 napisał(a):Mam prosbe, pytanie
W jakim folderze automapy umiescić Twoje dodatki, aby były funkcjonalne
Pozdr

To jest trochę bardziej skomplikowane, niż umieszczenie w katalogu.

Najpierw oczywiście rozpakuj pobrane paczki na kartę z Automapą. W głównym folderze AutoMapy (czyli np AutoMapa EU lub AutoMapa PL - zależy, jaki masz u siebie) utwórz nowy folder o nazwie: icons - jeśli go nie ma. Jeśli jest, to użyt tego, który jest. Do niego wrzuć wszystkie ikonki dotyczące pobranych kategorii. Sa to pliki z rozszerzeniem .bmp zawarte w paczkach. Resztę plików wrzuć do jakiegoś innego katalogu. Np utwórz katalog o nazwie POI i tam je umieść.

Następnie z menu już w programie AutoMapy musisz wybrać po kolei: POI -> Zarządzanie. Potem kliknąć na ikonkę "pustej kartki" u dołu ekranu i wybrać: "Dodaj z...". Wchodzisz do tego katalogu POI i klikasz na plik, który chcesz wczytać. Operację powtarzasz tyle razy (czyli od momentu kliknięcia w "pustą kartkę"), ile plików wczytujesz. Po wczytaniu ostatniego wychodzisz. I to tyle...

Jeśli wczytujesz pliki z fotoradarami, to jest tam też dodatkowy plik z powiadomieniem głosowym - ma on rozszerzenie .wav.
Jego musisz umieścić w katalogu "voices" w głównym AutoMapy (np. Automapa EU). Jeśli go nie ma, to musisz go utworzyć.

To tylko tak strasznie wygląda, ale jest proste do zrobienia :-)
Poza tym cała ta procedura jest opisana krok po kroku w instrukcji AutoMapy, bo jest to standardowa funkcjonalność tej nawigacji.

Dziękuję bardzo za pomoc i rzeczową odpowiedź. Powiem szczerze, pełen profesjonalizm Twojej postawy na forum skłania mnie do jednego : Wielki Szacunek.
Pozdr
Iggy
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 757
Dołączył(a): 04.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 02.06.2012 16:39

Staram się trzymać poziom, bo jak kogoś spotkam w Chorwacji, to żeby mi w gębę nie walnął ;-)

A tak na poważnie, to przecież po to jest forum i po to my na nim jesteśmy, żeby sobie nawzajem pomóc i czegoś się dowiedzieć ;-)
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.06.2012 16:42

Bardzo dobrze kolego Iggy. Trzeba być czujnym i ostrożnym w myśl naczelnej zasady, że kontrola jest najwyższą formą zaufania społecznego :wink: :D

Jak mają komuś ryj obić to niech przynajmniej to nie będzie kolega :D :D :D
Horas91
Globtroter
Posty: 51
Dołączył(a): 13.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Horas91 » 04.06.2012 21:46

Tak odnośnie poi... na każdej stacji ina jest LPG?
klopot
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1305
Dołączył(a): 22.06.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 04.06.2012 21:48

Horas91 napisał(a):Tak odnośnie poi... na każdej stacji ina jest LPG?

Niestety nie.
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1786
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 08.06.2012 07:52

Horas91 napisał(a):Tak odnośnie poi... na każdej stacji ina jest LPG?


najlepiej zobaczyć w internecie czy dana stacja oferuje lpg, żeby potem auta nie pchać...;)
wyznaczasz trasę w plannerze online patrzysz na miejscowości tranzytowe i szukasz stacji paliw tam. Widziałem kiedyś na jakiejś zagranicznej stronie, że stacja sama podawała swoje namiary gps tak aby kierowcy na pewno jej nie ominęli...
sviva
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1786
Dołączył(a): 05.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 08.06.2012 07:56

Iggy napisał(a):
pablo74 napisał(a):Mam prosbe, pytanie
W jakim folderze automapy umiescić Twoje dodatki, aby były funkcjonalne
Pozdr

To jest trochę bardziej skomplikowane, niż umieszczenie w katalogu.

Najpierw oczywiście rozpakuj pobrane paczki na kartę z Automapą. W głównym folderze AutoMapy (czyli np AutoMapa EU lub AutoMapa PL - zależy, jaki masz u siebie) utwórz nowy folder o nazwie: icons - jeśli go nie ma. Jeśli jest, to użyt tego, który jest. Do niego wrzuć wszystkie ikonki dotyczące pobranych kategorii. Sa to pliki z rozszerzeniem .bmp zawarte w paczkach. Resztę plików wrzuć do jakiegoś innego katalogu. Np utwórz katalog o nazwie POI i tam je umieść.

Następnie z menu już w programie AutoMapy musisz wybrać po kolei: POI -> Zarządzanie. Potem kliknąć na ikonkę "pustej kartki" u dołu ekranu i wybrać: "Dodaj z...". Wchodzisz do tego katalogu POI i klikasz na plik, który chcesz wczytać. Operację powtarzasz tyle razy (czyli od momentu kliknięcia w "pustą kartkę"), ile plików wczytujesz. Po wczytaniu ostatniego wychodzisz. I to tyle...

Jeśli wczytujesz pliki z fotoradarami, to jest tam też dodatkowy plik z powiadomieniem głosowym - ma on rozszerzenie .wav.
Jego musisz umieścić w katalogu "voices" w głównym AutoMapy (np. Automapa EU). Jeśli go nie ma, to musisz go utworzyć.

To tylko tak strasznie wygląda, ale jest proste do zrobienia :-)
Poza tym cała ta procedura jest opisana krok po kroku w instrukcji AutoMapy, bo jest to standardowa funkcjonalność tej nawigacji.


Dzięki Iggy za POI i instrukcję instalacji... Na pewno się przyda...
Raul73
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6069
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.06.2012 23:16

Stąd można pobrać aktualne POI stacji LPG na całą Europę do najnowszej Automapy:

http://chomikuj.pl/darzik/programs/Automapa++(Europe)+POI/Automapa++(Europe)+POI/POI/Stacje+LPG,1245482975.amp


P.S. Nie wiem, co jest z tym linkiem, że nie chce się wyświetlić jako łącze. Skopiujcie sobie po prostu adres i wklejcie w przeglądarkę.
Horas91
Globtroter
Posty: 51
Dołączył(a): 13.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Horas91 » 09.06.2012 23:46

sviva napisał(a):
Horas91 napisał(a):Tak odnośnie poi... na każdej stacji ina jest LPG?


najlepiej zobaczyć w internecie czy dana stacja oferuje lpg, żeby potem auta nie pchać...;)
wyznaczasz trasę w plannerze online patrzysz na miejscowości tranzytowe i szukasz stacji paliw tam. Widziałem kiedyś na jakiejś zagranicznej stronie, że stacja sama podawała swoje namiary gps tak aby kierowcy na pewno jej nie ominęli...


LPG dla mnie to dodatek, zawsze jeżdżę z pełnym bakiem PB więc pchanie mnie nie czeka :)

skopiowałem sobie POI do nawigacji, mam też mniej więcej na papierze i w głowie zaplanowane tankowania LPG(zawsze coś taniej)

Pytałem o stacje INA gdyż jest ich stosunkowo dużo więc bez problemu można by tankować bez planowania.

Pozdrawiam
caliberka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 173
Dołączył(a): 13.05.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 25.06.2012 18:15

Pod tym linkiem są podane stacje LPG na trasie do Chorwacji

http://rejsychorwacja.com/rejsy.php?id=188#tresc
maksikaz
Croentuzjasta
Posty: 178
Dołączył(a): 23.03.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 03.07.2012 00:34

Ceny LPG w Cieszynie Orlen 2.99 sic!!! Mikulow 18,6 korony, Austria 100 km za Wiedniem 0,83 euro, w Sloveni 0,78 euro, W chorwacji na Krku sa już 4 stacje i LPG po 4,36 kuny. Praktycznie LPG jest po drodze bez problemu...
jackiller
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 178
Dołączył(a): 29.12.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 10.07.2012 13:11

maksikaz napisał(a):Ceny LPG w Cieszynie Orlen 2.99

Teraz Polska :evil:
Jest zasada "Lepiej zarobić 1% od czegoś niż 100% z niczego" i takie stacje na mnie nie zarabiają, bo dla idei dopłacę i pojadę na benzynie.

A uzupełniając wpis i kopiując z innego wątku:

Poniższe punkty można sobie wyeksportować jako plik KML Obrazek a następnie programem "POIconverter" albo "GPSbabel" - konwersja do dowolnego formatu

(punkty z dzisiaj z POIplaza)

Słowacja

Węgry

Słowenia

Austria

Czechy

Chorwacja

BiH

Tylko uczulam, sam, nie szukając, znalazłem kilka bugów w stylu (LPG w polu, albo na rzece) Proszę to sprawdzać na mapach satelitarnych, czy jest tam coś, co przypomina teren stacji benzynowej.
steja
Odkrywca
Posty: 87
Dołączył(a): 13.06.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) steja » 22.07.2012 22:13

Czy jest ktoś w stanie potwierdzić czy na stacji zaznaczonej wg gps jako
45.927014, 15.828231 także po drugiej stronie, czyli w stronę Zagrzebia, znajdę LPG?
Bo szukam czegoś wg mapki http://tiny.cc/mapkacro ale zacząłem się przyglądać innym punktorom z tej mapy i przy autostradzie często stoją dwa - po dwóch stronach, a akurat na tej stacji - tylko w stronę granicy ze Słowenią :roll:
No i wygląda, że kicha :roll:
Na zapytanie o stację Ina przy A2 mające LPG, wyrzuciło mi aż tyle:
http://www.ina.hr/default.aspx?id=475&benzid=385
przy czym jest rozróżnienie pomiędzy w wschód i zachód (istok i zapad)
kamilll
Podróżnik
Posty: 17
Dołączył(a): 16.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilll » 24.07.2012 21:28

powiedzcie mi czy dobrze widzę że ta stacja jest po dwóch stronach autostrady i jadać od Słowenii będę mógł sobie zatankować
HR-Jakovlje-Istok
Aucesta Zagreb-Macelj
jakieś nie całe 50 km od granicy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi



Namiary GPS na LPG i inne POI - update 2007.11.23 - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Forum wykorzystuje oprogramowanie M 2.0. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2018