Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kuchnia chorwacka

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kleeberg
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8036
Dołączył(a): 08.01.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 21.03.2012 18:09

Przepisy na ciekawe potrawy i nie tylko..


Smacznego Hrvatska jela
scood74
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 387
Dołączył(a): 06.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) scood74 » 29.03.2012 07:32

szpieszcie się bo w lidlu jest świeża nie mrożona dorada i to z cro..
wczoraj kupiłem zjadłem i jestem zachwycony
szkoda tylko że za duży wiatr był na grila i musiałem smazyć

polecam i śpieszczie się bo to bardzo nietrwały towar , wczoraj była jeszcze naprawdę świeża i dzisiaj też będzie
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 30.03.2012 21:40

Kupione ,usmażone, podane z oliwką z czosnkiem i....i prawie jak w cro ,ale prawie, robi wielką różnicę
dzięki za info :lol:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 31.03.2012 00:43

Zuzanka napisał(a):Hej.

Podpowiedzcie co zamawiać w restauracjach w CRO, żeby jak najbardziej poczuć smak i zapach ich kultury. Będę m.in w Dubrovniku, więc może, ktoś poleci jakieś fajne knajpki...?

Ahoj :papa:


Knajpki nie polecę, bo Dubrownik mam...
... w planach :D

ale jak już jakąś znajdziesz to zamów kalmary z grilla i blitvę...
Jedno i drugie śni mi się po nocach - o ile namiastkę blitvy jestem sobie w stanie sama stworzyć, o tyle świeżych kalmarów nijak nie mam skąd wziąć :(
...ale co tam, do następnego razu w Cro

Anai (z 5 kg zapeklowanego do wędzenia mięska i 8 kg szynki na kiełbaskę ;))
mirko
Rezydent
Avatar użytkownika
Posty: 3659
Dołączył(a): 06.04.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.04.2012 20:15

Sałatka z krabów (pacarela)

Składniki: 4 osoby

krab - 4 szt.
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 0,5 dl
cytryna
białe wino - 1 dl
pietruszka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Włożyć umyte kraby w osolonej wodzie jeden po drugim tak, że grzbiet jest zanurzony w wodzie.
Gotować około 30 minut.
Usuń z wody i oczyścić mięso z twardych części raka
Dodaj pokrojone na małe kostki gotowane jajka, trochę posiekanej natki pietruszki i doprawiamy oliwą, winem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Delikatnie wymieszać i podawać sałatką w muszli kraba.
Udekoruj listkami sałaty, plasterki cytryny, pietruszka i podawaj.

Smacznego :wink:

Obrazek[/URL]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.04.2012 20:27

Mirko podaje kraba w muszli kraba, a ja używam takie muszle

Obrazek


Wyśmienity jest w nich np zapiekany, lekko posypany bułką tartą, móżdżek :D
robilicz
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 46
Dołączył(a): 03.08.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) robilicz » 19.06.2012 16:37

JAK zabić i oprawić świeżo złowioną ośmiornicę?bardzo mi zależy na dużej ilości postów ,bo każdy zawsze coś innego wnosi i suma tych doświadczeń może dać dobry efekt.
    Vjetar
    Legenda
    Avatar użytkownika
    Posty: 45308
    Dołączył(a): 04.06.2008

    Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.06.2012 16:39

    Jak zabić?
    Trzeba zagryźć ją między oczami.

    Co z nią zrobić po złowieniu
    forum/viewtopic.php?t=24792
    forum/viewtopic.php?t=16367

    Przepis jak zrobić
    forum/viewtopic.php?p=260087#260087

    Poczytaj też na tej stronie i dalej
    forum/viewtopic.php?p=13133#13133



    A o co chodzi z tymi postami?


    Pozdrav
    Marysia Ranczka
    Podróżnik
    Avatar użytkownika
    Posty: 18
    Dołączył(a): 06.06.2012

    Nieprzeczytany postnapisał(a) Marysia Ranczka » 24.07.2012 12:32

    A ja nie jestem taka wybredna i uwielbiam te smażalnie świeżych rybek nad mariną . Plastikowy talerz świeża ryba albo kalmary smażone na głębokim, oleju do tego cytrynka, sosik czosnkowy i pajda chleba. Niebo w gębie:P
    BraveSirRobin
    Cromaniak
    Avatar użytkownika
    Posty: 682
    Dołączył(a): 13.05.2011

    Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 06.01.2013 22:10

    Witam. Od pewnego czasu żona mnie męczy, żebym zapytał na forum co w Chorwacji jada się na śniadanie. Byliśmy w Cro 2 razy i zawsze zastanawiała mnie kwestia dostępności wędlin w sklepach :) Większość tych dostępnych to "odmiany" parówko-podobne. Stąd moje pytanie...:)
    Pozdrawiam
    Vjetar
    Legenda
    Avatar użytkownika
    Posty: 45308
    Dołączył(a): 04.06.2008

    Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.01.2013 22:13

    Zostaw wędliny - na śniadanie wyśmienity jest gorący burek.
    mirko
    Rezydent
    Avatar użytkownika
    Posty: 3659
    Dołączył(a): 06.04.2006

    Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 07.01.2013 08:21

    BraveSirRobin napisał(a):Witam. Od pewnego czasu żona mnie męczy, żebym zapytał na forum co w Chorwacji jada się na śniadanie. Byliśmy w Cro 2 razy i zawsze zastanawiała mnie kwestia dostępności wędlin w sklepach :) Większość tych dostępnych to "odmiany" parówko-podobne. Stąd moje pytanie...:)
    Pozdrawiam


    Trudno powiedzieć, co jest spożywane na śniadanie w Chorwacji, jest to indywidualnie.
    Wędlina, polecam produkty z Slawonii.

    Obrazek
    Rysio
    Weteran
    Avatar użytkownika
    Posty: 13045
    Dołączył(a): 23.07.2002

    Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.01.2013 09:55

    BraveSirRobin napisał(a):... co w Chorwacji jada się na śniadanie.


    Wielokrotnie i wielu miejscach interioru zdarzyło mi się jeść śniadanie przygotowane przez Chorwatów podczas noclegu tranzytowego i zawsze było na słodko. Gruba pajda świeżego chleba, rogal lub buła a do tego obowiązkowo miód i dżem. To że do tego podawali porządną kawę wspominać nie muszę. Jak dla mnie to średni zestaw, bo z natury jestem mięsożerny jednak żona a szczególnie już córa były zadowolone :) Młoda dostawała mleko lub kakao w zestawie.

    Na Pagu dla odmiany zamiast śniadania nasz gospodarz serwował domace wino :D
    darek1
    zbanowany
    Posty: 9346
    Dołączył(a): 27.06.2004

    Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 07.01.2013 12:12

    Co jak co ale za dużego wyboru pieczywa,wędlin w Chorwacji nie ma. Wszystko paprykowe, salami, parówkowe i martadela wszechobecna na każdym kroku z milionem odmian (mało kto w Polsce jada martadelę). Nie ma co się dziwić Chorwacji to nie kraj rolniczy jak Polska. Trzeba powiedzieć, że w Polscewjest duzy wybór dobrych tańszych, a dobrych wedlin, nabiału, mięs, ryb, śledzi wszelkiego rodzaju, przetworów mięsnych, warzywnych czy chleba. Pozdrawiam
    Lidija Bacic Fan
    Croentuzjasta
    Avatar użytkownika
    Posty: 248
    Dołączył(a): 25.12.2012

    Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidija Bacic Fan » 07.01.2013 12:55

    Ja bym jadł, pod warunkiem, gdyby polska mortadela była dobrej jakości i smaczna. A tak nie jest.
    Poprzednia stronaNastępna strona

    Powrót do Kultura chorwacka


    • Podobne tematy
      Ostatni post

    cron
    Kuchnia chorwacka - strona 11
    Nie masz jeszcze konta?
    Zarejestruj się
    reklama
    Chorwacja Online
    [ reklama ]    [ kontakt ]

    Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

    Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

    Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone