[Plan] Sierpniowy wyjazd - Macedonia, Grecja, może Turcja... |
| Strona 1 z 2 | Idź do strony 1, 2 Następny |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
piter83pl Croentuzjasta

|
Wysłany: 21.06.2010 20:14 Temat postu: [Plan] Sierpniowy wyjazd - Macedonia, Grecja, może Turcja... |
|
|
Witajcie Drodzy Podróżnicy
A więc w tym roku urlop wypada mi najprawdopodobniej od drugiego tygodnia sierpnia - przez 2 tygodnie. Plan jest taki żeby jak zwykle pojechać na południe.
Ale do rzeczy. Chcemy pojechać jak już wspomniałem w tytule do Macedonii, Grecji może Albanii bądź Turcji. Poczytałem trochę fajnych relacji na forum (nie będę wymieniał autorów, ale jestem im b.wdzięczny) i padła decyzja by pojechać jeszcze dalej na południe. Jak wiadomo droga tam jest jedna... ale czy na pewno? Patrzę na mapę i jakoś mnie kusi by zamiast jechać autostradą przez Serbię pojechać ciut... na około Czyli przez Węgry (autostrada jest prawie do samej granicy chorwackiej) potem przez Chorwację i autostradę do Bośni i przez Tuzle do Gorażdże i do Serbii przez Uzice, Cacak i od Nis autostradą. Przed Nis myślę o Vrnjackiej Banji i spędzeniu tam jednego popołudnia na termach. Chciałem zobaczyć Novi Pazar - podobno dość ciekawe miejsce, jednak nijak mi ono nie pasuje do planu drogi, a nie chcę jechać przez Kosowo.
Myślałem, żeby zatrzymać się nad jeziorem Ochrydzkim, ale to chyba będzie w drodze powrotnej. Przeskok do Grecji - interesuje mnie okolica jeziora Prespańskiego, coś mnie tam ciągnie, dziko jakoś tak.. magicznie.
Potem chcę udać się nad morze - i tu pytanie: Egejskie ? Jońskie? Interesuje mnie klimat jak w pobliżu Vlore - skaliste wybrzeże, ale mniejsza ilość hoteli Wiem, że są miejsca gdzie można być samemu na plaży, gdzie nie ma miliona turystów i hoteli. Ewentualnie myślę o przejeździe przez Korce na południowe wybrzeże Albanii. Domyślam się że Grecja jest dość droga, ale czy 40 euro za nocleg na 2 osoby przy pobycie 1-2 dniowym jest osiągalne? Byłem dobrych kilka lat temu w Olympic Beach i takie klimaty na te wakacje mnie nie interesują Chcemy wjechać na Olimp, zwiedzić Meteory i to chyba tyle - nie mam wielkiego ciśnienia na Ateny i zabytki antyczne. Jak wygląda wybrzeże przy granicy tureckiej?
No i ostatni pomysł - Stambuł. 2 dni w chyba starczą żeby liznąć trochę klimatu tego miasta? W drodze powrotnej chcę jeszcze zwiedzić okolice jeziora Dorjan. Wiem, że brzmi trochę forsownie jak na 2 tyg. Ale z drugiej strony wyjeżdżając w piątek popołudniu i będąc na Węgrzech koło 1-2 w nocy, potem kolejny nocleg w Serbii jest to całkiem sporo czasu.
Przyznam, że chcę znaleźć jakieś dzikie miejsca w Grecji, nad morzem może znaleźć podobne w Turcji w jej europejskiej części, chcę też zobaczyć Sarande i okolice, może Korce?
W drodze powrotnej moją ulubioną Macedonię - już zamawiam przewodniki Bradta.
Przyznam, że o ile sama Albania jakoś nie jest mi obca i ma pewien pomysł to Grecja i Turcja - nie mam pomysłu... A i jeszcze jedno pytanie - jak wygląda droga Korce - Sarande?
Pozdrawiam! |
|
|
kulka53 Cromaniak

|
Wysłany: 22.06.2010 08:09 Temat postu: Re: [Plan] Sierpniowy wyjazd - Macedonia, Grecja, może Turcj |
|
|
| piter83pl napisał(a): |
| Potem chcę udać się nad morze - i tu pytanie: Egejskie ? Jońskie? |
Ja wybieram się nad oba ale sam nie wiem czy tak się stanie
| Chcemy wjechać na Olimp |
a w jaki sposób?
Jak wiesz coś o kolejce na szczyt to ja też się piszę
| Jak wygląda wybrzeże przy granicy tureckiej? |
Przy samej granicy nie byłem, ale w zeszłym roku zaglądnąłem na plażę w okolicy wioski Keramoti, naprzeciwko Thassos. Srodek sierpnia, środek sezonu..... puste kilka km piaszczystej plaży i gorącego morza. Przypuszczam, że dalej na wschód powinno być podobnie.
| W drodze powrotnej chcę jeszcze zwiedzić okolice jeziora Dorjan. |
Też miałem taki zamiar w zeszłym roku..... zabrakło czasu a i plany po drodze się zmieniły . Może w tym roku, a może w przyszłym.....
| Wiem, że brzmi trochę forsownie jak na 2 tyg. |
Brzmi aż nadto forsownie , ale na pewno jeszcze zredukujesz i sprecyzujesz nieco swoje plany. A może po prostu podziel wyprawę na 2 części, w jednym roku Albania, Serbia, Macedonia i Grecja zachodnia a np w przyszłym Serbia i Macedonia wschodnia, Bułgaria, grecka Tracja, Turcja.
| Przyznam, że chcę znaleźć jakieś dzikie miejsca w Grecji |
Ja też.... po tym co widziałem w zeszłym roku i po analizie google maps wiem że to możliwe, a przynajmniej bardzo prawdopodobne, zwłaszcza we wrześniu
| A i jeszcze jedno pytanie - jak wygląda droga Korce - Sarande? |
Z tego co wiem, wygląda normalnie, po szczegóły sięgnij do relacji PAPa, który nią jechał w 2007.
Pozdrawiam |
|
|
Monte Christo Cromaniak

|
Wysłany: 22.06.2010 10:22 Temat postu: |
|
|
2 dni to bedziesz to Istambulu wjezdzal  |
|
|
Italiano Croentuzjasta

Dołączył: 24 Apr 2008 Posty: 176 Skąd: Lublin/Tomaszów Lubelski
|
Wysłany: 22.06.2010 15:24 Temat postu: |
|
|
| Jadąc od Edirne do Ecebet na półwyspie Galipoli właściwie nie widziałem plaż (może gdzieś są po zachodniej stronie półwyspu). Wybrzeże po zachodniej stronie łagodnie schodzi do morza i trawa schodzi niemal do morza. Myślę że na pewno nie jest skaliste, ale na południowym krańcu gGalipoli sa jakieś przewyższenia terenu. Pozdrawiam |
|
|
piter83pl Croentuzjasta

|
Wysłany: 22.06.2010 15:27 Temat postu: |
|
|
A więc zacznę od forsowności
Chcę zobaczyć kawałek - samo południe Albanii, kawałek Grecji i Macedonię. Wiem, że lepiej byłoby poświęcić dwa urlopy... ale... po moich ostatnich wakacjach okazuje się, że nuda ogarnia mnie po 2 dniach w jednym miejscu
Co do Olimpu - miałem na myśli podjazd do pewnej wysokości samochodem, taki skrót myślowy.
Bardzo dziękuję za sugestię Keramoti i okolic Thassos, chodziło mi właśnie o to o czym mówisz. Rozumiem, że wybrzeże morza Egejskiego jest w całości zbliżone do tego co mamy na riwierze olimpijskiej - czyli szeroka plaża i piach. Ciekawi mnie natomiast morze Jońskie - z tego co widziałem na panoramio to raczej kurorty i trudno znaleźć względnie dzikie miejsce. Natomiast fajnie wygląda połączenie skał i żwirowych plaż.
Ja w zeszłym roku żałuję, że tak pobieżnie zobaczyłem jezioro Prespańskie - mam zamiar w tym roku nadrobić, po albańskiej stronie jest nawet park narodowy z tego co pokazuje googlemaps. Dorjan podobno jest bardzo specyficznym i dzikim miejscem. Jeżeli wygląda pod względem zagospodarowania podobnie jak Prespańskie to wiem, że warto
Googlemaps przeglądam dośc mocno - chciałem wrzucić mój plan drogowy, jednak niestety nie wyznaczy trasy przez BiH :/
Pozdrawiam i dziękuje wytrawnemu Podróżnikowi za porady! |
|
|
piotrmks Croentuzjasta

|
Wysłany: 22.06.2010 16:25 Temat postu: |
|
|
| Italiano napisał(a): |
| Jadąc od Edirne do Ecebet na półwyspie Galipoli właściwie nie widziałem plaż (może gdzieś są po zachodniej stronie półwyspu). Wybrzeże po zachodniej stronie łagodnie schodzi do morza i trawa schodzi niemal do morza. Myślę że na pewno nie jest skaliste, ale na południowym krańcu gGalipoli sa jakieś przewyższenia terenu. Pozdrawiam |
Na pewno sa plaże na zachodnim brzegu kranca Galipoli. tzn były w 1915 . |
|
|
Piotrek_B Administrator

|
Wysłany: 22.06.2010 18:00 Temat postu: Re: [Plan] Sierpniowy wyjazd - Macedonia, Grecja, może Turcj |
|
|
No i ostatni pomysł - Stambuł. 2 dni w chyba starczą żeby liznąć trochę klimatu tego miasta? |
Trasę masz ambitną.
Ale w takiej konfiguracji radzę z ręka na sercu - jeśli to tylko ma być Istanbul to....ODPUŚĆ.
2 dni to dobre ale dla wycieczek fakultatywnych z Bulgarii
Nadrabiać tyle kilometrów, żeby tam na tak krótko jechać ?
Moja opinia - wyjazd w stylu "japońskim" czyli TU BYŁEM
Raczej koncentrowałbym się na pozostałych krajach, które masz na liście a Turcje zostawiłbym na inną okazję - w tej konfiguracji trasy masz ją zupełnie nie po drodze.
| Przyznam, że chcę znaleźć jakieś dzikie miejsca w Grecji, nad morzem może znaleźć podobne w Turcji w jej europejskiej części, |
Małe szanse.
Europejskie wybrzeże Turcji na kolana nie powala. Chcesz piękne wybrzeże w TR - jedź jak najdalej na południe od Izmiru. |
|
|
janniko Cromaniak

|
Wysłany: 22.06.2010 18:39 Temat postu: |
|
|
Piter83
Plan ambitny! A czy bardzo forsowny... hm?
Zależy co lubisz: czy tak bardziej "po japońsku", czy bardziej "programowo-artystycznie-natchnieniowo" (czyli solidne zwiedzanie z przewodnikiem itp itd).
Ja np. lubię "po japońsku" i mi to zupełnie wystarcza. Lubię coś tam "zliczyć", aby potem z czystym sumieniem obsmażać się całymi dniami i nocami na plaży.. .
Jeśli preferujesz ambitne zwiedzanie, to oczywiście wyluzuj z Turcją i skoncentruj się na Grecja-Albania.
Co do Keramoti, to w 100% potwierdzam. Przejeżdżałem tamtędy 2 razy w środku sezonu i było tak jak mówi Kulka! Fantastyczna spokojna wyludniona i do tego przepiękna piaszczysta plaża.
Z tego co wygoolgowałem na Google Map, to dalej już do ładnych można zaliczyć plaże w pobliżu Aleksandropolis.
Co do Albanii, to z pewnością miałeś okazję przejrzeć moją zeszłoroczną relację.
Dam ci tylko linka do zbioru fotek ściągniętych z netu i ułożonych wedle miejscowości plażowych.
Fotki Alban
Osobiście oczywiście polecam ciche miejsce ze spokojnymi mało zaludnionymi plażami - Borsh. Dla nas to była rewelka!
Co do przejazdu z Korce do Serande.. hm? Myśmy jechali z Ioaniny przez Kalpaki do Serande. Drogi spoko. Lepsze niż u nas!
Ale z Korce to trzeba by jakimiś objazdami. Z tego co osobiście opowiadał mi Balkandriver to ta droga, to rewelacja widokowa.
Najlepiej byś zrobił próbując się z nim skontaktować, bo to chodząca encyklopedia albańska
Pozdro |
|
|
piter83pl Croentuzjasta

|
Wysłany: 22.06.2010 22:39 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziękuję za kolejne sugestie. Wydaje mi się, że odpuszczam Turcję już na 100%. Przyznam się, że miałem wątpliwości już od początku czy na sam Stambuł warto przejeżdżać tyle dodatkowych kilometrów. Lubię dość szybkie i konkretne zwiedzanie choć nie przepadam za zwiedzaniem "japońskim" i nie chcę by tak wyszło. A więc decyzja - Turcja zostaje na następny rok, poświęcę jej całe wakacje. Skupię się na Grecji, Macedonii, południu Albanii i zahaczę jak wspominałem o Serbię. Co mnie troszkę zniechęca jeżeli chodzi o Grecję to, to co czytam w relacjach jeżeli chodzi o ceny - posiłek w knajpie dla 2 osób 15-20 euro to b.dużo moim skromnym zdaniem.
Albanię już odwiedziłem i przejechałem do Vlory patrząc od północnej strony i przyznam, że im bardziej na północ tym ładniej. Czytałem Twoją relację Janniko i miejsce wygląda interesująco.
Co do drogi z Korce - jeżeli okaże się, że jest kiepska to się przeskoczy do Grecji i nad morzem wróci.
Macedonia mnie zafascynowała i... kosztem Turcji poświęcę jej więcej czasu w tym roku.
Po raz kolejny rozjaśniacie mi pewne kwestie za co jestem Wam wszystkim bardzo wdzięczny! Wszystkie głosy w dyskusji są b.dla mnie cenne.
Pozdrawiam |
|
|
Franz Cromaniak

|
Wysłany: 23.06.2010 00:44 Temat postu: |
|
|
| Macedonia mnie zafascynowała i... kosztem Turcji poświęcę jej więcej czasu w tym roku. |
Pod adresem http://wfs.w.of.pl/Macedo10/Macedo10.html pojawiają się obecnie kolejne odsłony Macedonii z przełomu maja i czerwca. Relacja tekstowa ustawiona w kolejce.
Pozdrawiam,
Wojtek |
|
|
piter83pl Croentuzjasta

|
Wysłany: 23.06.2010 09:00 Temat postu: |
|
|
| Franz napisał(a): |
| Macedonia mnie zafascynowała i... kosztem Turcji poświęcę jej więcej czasu w tym roku. |
Pod adresem http://wfs.w.of.pl/Macedo10/Macedo10.html pojawiają się obecnie kolejne odsłony Macedonii z przełomu maja i czerwca. Relacja tekstowa ustawiona w kolejce.
Pozdrawiam,
Wojtek |
Piękne fotki i bardzo ciekawa wyprawa - czekam z niecierpliwością na tekst. Po raz kolejny chylę czoła
Pozdrawiam |
|
|
Franz Cromaniak

|
Wysłany: 23.06.2010 09:19 Temat postu: |
|
|
| Piękne fotki i bardzo ciekawa wyprawa - czekam z niecierpliwością na tekst. |
Relacja jest siódma w kolejce, więc zapewne Twoja ukaże się wcześniej. Fotki z przejazdu w pobliżu wspomnianego przez Ciebie jeziora Prespa - aczkolwiek po macedońskiej stronie - powinny być jeszcze dziś.
Pozdrawiam,
Wojtek |
|
|
piter83pl Croentuzjasta

|
Wysłany: 23.06.2010 19:53 Temat postu: |
|
|
Przeglądam fotki i widzę jak podniósł się poziom Prespy - tam gdzie ledwo wystaje burta stateczku ja stałem praktycznie suchą stopą. "Stara" droga z Ochrydu do Bitoli, którą jedziesz jest również niesamowicie malownicza, nie wiem czy dostrzegłeś ale jak w pewnym miejscu się zatrzymasz to widać różnicę w wysokości między jednym a drugim jeziorem - mówię o wysokości tafli wody. Fajną pogodę trafiłeś, ja jechałem w sierpniu w dość pochmurny dzień. Jeżeli kiedyś będziesz jeszcze w tych rejonach polecam śniadanie w niewielkim hoteliku w Stenje, bądź niesamowity village style omlet w knajpce siren w Trpejcy
A co do wyprawy - dziś spędziłem chwilkę na google earth i mam pewien plan aby parę dni spędzi na Lefkadzie, boję się tylko cen... cóż jak się okaże za drogo to ucieknę do Albanii Przeczytałem parę opinii, że jest to jedna z mniej cywilizowanych wysp więc może być to czego szukam.
Pozdrawiam! |
|
|
Franz Cromaniak

|
Wysłany: 23.06.2010 20:52 Temat postu: |
|
|
| "Stara" droga z Ochrydu do Bitoli, którą jedziesz jest również niesamowicie malownicza, nie wiem czy dostrzegłeś ale jak w pewnym miejscu się zatrzymasz to widać różnicę w wysokości między jednym a drugim jeziorem - mówię o wysokości tafli wody. |
"Nowa" droga była tak czy owak zamknięta na przełęczy, więc wyboru bym nie miał.
Nie zatrzymywałem się, więc jakoś nie zwracałem uwagi na różnice w poziomie. Dzień wcześniej byłem w Babie, ale to był najgorszy pogodowo dzień ze wszystkich - ledwo dało się przez chwilę dostrzec jeziora. Szkoda, stamtąd musi być rewelacyjny wgląd...
| Fajną pogodę trafiłeś, ja jechałem w sierpniu w dość pochmurny dzień. |
Ten dzień był akurat ładny, podobnie jak te na wstępie. Ale generalnie, pogoda nie była wymarzona.
Jeżeli kiedyś będziesz jeszcze w tych rejonach polecam śniadanie w niewielkim hoteliku w Stenje, bądź niesamowity village style omlet w knajpce siren w Trpejcy |
Tiaaa... moje kubki smakowe nie są ciekawe świata, a mój żołądek ma mocno konserwatywne zapatrywania.
Pozdrawiam,
Wojtek |
|
|
piter83pl Croentuzjasta

|
Wysłany: 23.06.2010 20:59 Temat postu: |
|
|
| Franz napisał(a): |
Tiaaa... moje kubki smakowe nie są ciekawe świata, a mój żołądek ma mocno konserwatywne zapatrywania.
Pozdrawiam,
Wojtek |
Co ciekawe kuchnia macedońska jest bardzo ... hmmm normalna Tzn. może różni się od naszej, ale jest "domowa", nie ma bardzo mocnych przypraw ani zapachów. Ja jestem z tych co nie boją się zjeść niczego
Pozdrawiam |
|
|
|
|