Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwackie Jedzonko

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 611
Dołączył(a): 05.06.2009
Chorwackie Jedzonko

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 18.06.2009 19:07

Czy polecacie szczególnie jakieś specyficzne chorwackie danie?
Czy początkujący powinien w chorwackiej knajpie/restauracji spróbować czegoś szczególnego, żeby potem nie mówili "rrrrrany byłeś w Chorwacji i tego nie próbowałeś, to po co tam jechałeś"
:)
Jurek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3965
Dołączył(a): 28.03.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 18.06.2009 19:51

Lignie na żaru!!! Salata od hobotnicy! Spaghetti od plodova mora! Mule w białym winie! Prażene lignie! Skampi!
Nie piszę więcej, ślinotok wystąpił!!!

Smacznego!!!!!!!!!!!!!! :papa:
Haweł
Cromaniak
Posty: 1712
Dołączył(a): 01.07.2002

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 18.06.2009 19:57

ja bardzo lubie cevapcici,to takie mielone miesko...
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.06.2009 20:06

Ajvar koniecznie ljut...
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 20:12

Aguha
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 875
Dołączył(a): 27.03.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 18.06.2009 20:22

Czarne risotto!!!! O matko, zjem dopiero za dwa i pół miesiąca!!! I lgnije na żaru, wprawdzie były, ale się nie mogłam powstrzymać. Dla mięsożerców misane miso (myślę, że pisownia pozostawia wiele do życzenia, w przeciwieństwie do dania, ponoć), takiej ilości mięsa na jednym talerzu to ja chyba nie widziałam.
Smacznego, ja muszę coś zrobić ze śliną cieknącą z kącików...
AndrzejPK
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 289
Dołączył(a): 23.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejPK » 18.06.2009 20:27

talerz małych ryb smażonych na głębokim oleju - nie do końca wiem czy prawidłowo napiszę - fonetycznie GARICA - zauważyłem, że miejscowi zamawiają to często - mi bardzo samkowały
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 20:46

Jurek napisał(a):Lignie na żaru!!! - Prażene lignie!

Zdecydowanie kalmary pocięte w krążki w panierce czyli Lignje Przene!
Lignje na zaru - kalmary z grilla, ale trzeba uważać, by nie podali smażonych na starym oleju.

temat z 2002
Kuchnia
- chorwackie małże w sosie własnym z duszonymi warzywami
- marynowane oliwki
- ośmiornica duszona
- prśut - jest to jeden z rodzajów wędzonej szynki cienko pokrojonej
- ćobanac to rodzaj gulaszu z różnego rodzaju mięs z dodatkiem "ostrych " przypraw
- lićki odresci to sznycle cielece
- lignje s krumpirom i blitvom ( kałamarnice z ziemniakami i botwiną)


Jezowce(kuchnia)

kto z was jadł jeżowce?

a do popicia
RAKIJA OD SMOKAVA - rakija z fig
MARASKINO - likier z wiśni
PROSEK - słodkie wino gronowe
Ostatnio edytowano 18.06.2009 23:59 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
slawek66
Cromaniak
Posty: 1521
Dołączył(a): 24.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 18.06.2009 20:47

burek :lol:
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 21:04

slawek66 napisał(a):burek

czyli ciasto z mięsem, by kto sobie nie pomyślał... :wink:

rodzaje chleba w Cro
sirnica = ciasto z serem
zeljanica = ciasto ze szpinakiem + serem
krompiruša = ciasto z ziemniakamy
Seb.
Globtroter
Posty: 41
Dołączył(a): 08.01.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seb. » 18.06.2009 21:05

a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co :wink:

pozdrawiam
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 21:33

Seb. napisał(a):a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co

Raczej polecam słownik polsko-chorwacki z rozmówkami i "Szukaj".
Ale masz już bojowe zadanie! "Pożyczysz" menu z restauracji w Cro i tu je pięknie wstawisz. :wink:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5488
Dołączył(a): 11.07.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.06.2009 22:34

Popiel napisał(a):
Jurek napisał(a):Lignie na żaru!!! - Prażene lignie!

Zdecydowanie kalmary pocięte w krążki w panierce czyli Lignje Przene!
Lignje na zaru czyli kalmary smażone w całości często w starym oleju NIE!

- prśut - jest to jeden z rodzajów wędzonej szynki cienko pokrojonej
- lignje s krumpirom i blitvom ( kałamarnice z ziemniakami i botwiną)
[/url]

a do popicia
[...]
PROSEK - słodkie wino z czereśni


Blitva z botwiną nie ma nic wspólnego; i choć to bliska kuzynka buraka cukrowego to jadalne są tylko listki i w smaku przypominają szpinak (a i przyrządza się podobnie jak szpinak);

prošek z czereśniami też nie bardzo... to wino gronowe, niegdys tradycyjnie wyrabiane z suszonych winogron.

pršut - bardziej suszona (naturalnie, na wietrze) niż wędzona, solona szynka

Kiedy lignje czyli kalmary przyrządzane są "na žaru" to znaczy, że pieką się na "grillu".

Seb. napisał(a):a jest gdzies jakiś wątek gdzie są te nazwy i przy nich nasze tłumaczenie ? jakis spis potraw ?
kurcze tyle tego tylko co jest co :wink:

pozdrawiam


W każdej restauracji menu jest co najmniej dwujęzyczne; prócz wersji hr, na pewno eng, często niemiecka, włoska i wcale nie rzadko i pl.
Dasz radę
Marek358
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 611
Dołączył(a): 05.06.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 18.06.2009 22:45

Dzięki wszystkim! :)
pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3391
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 18.06.2009 23:09

AndrzejPK napisał(a):talerz małych ryb smażonych na głębokim oleju - nie do końca wiem czy prawidłowo napiszę - fonetycznie GARICA - zauważyłem, że miejscowi zamawiają to często - mi bardzo samkowały

byłeś blisko, chodzi o GIRICE

Są jeszcze Gavuni i Papaline (kuzynki szprotki). Łatwo pomylić.
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

cron
Chorwackie Jedzonko
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone