Chorwacja Online..........odkryj Chorwację na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków

Cavtat - może był ktoś, jakie opinie ???

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
porto
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 122
Dołączył(a): 30.04.2008
Lokalizacja: SE
Cavtat - może był ktoś, jakie opinie ???

Nieprzeczytany postnapisał(a) porto » 25.03.2010 08:55

Witam.

Mam pytanie - był może ktoś w Cavtat lub okolicznych, mniejszych miejscowościach ??? Chciałem zapytać o plażę, kwatery i ogólnie jakie wrażenia z pobytu ??? Dzięki z góry.

Pozdrawiam.
Vjetar
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 37212
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.03.2010 09:24

Plaża w Cavtat jest.
I tyle można o niej powiedzieć.

Wrażenia z pobytu - piękna, mała mieścina. Akurat na 3 godziny spacerowania.

Spałem na campie więc nie wiem jak kwatery ale wyczytałem
ines napisał(a):ruszamy na Cavtat..Może tam się osiądziemy...:

Zaczyna znów mocno padać, Cavtat wita nas deszczem..Miasteczko wydaje się ładne, ale brak wolnych apartamentów..., w jednym facet chce od nas 35E za dwie osoby, ale warunki bardzo kiepskie..


ally napisał(a):Ja osobiście polecam Cavtat bo moim zdaniem to bardzo urokliwe miasteczko. Niestety lądują tam samoloty (niedaleko) i napewno są słyszalne (o Cavtat jest naprawdę wiele na forum w tym i opinie co do ewentualnego hałasu)...
Leszek Skupin
Cromaniak
Posty: 13914
Dołączył(a): 23.09.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.03.2010 09:56

Moje osobiste wrażenie z Cavtatu - bardzo ekskluzywne miasteczko portowe no i na pewno drogie :? a już do tego czytam, że hałaśliwe ze względu na lotnisko... odpuściłbym sobie. Byłem przejeżdżałem.. zwiedzić warto ... i to by było na tyle.
Plumek
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3895
Dołączył(a): 20.09.2004
Lokalizacja: Wielkopolska
Imię: Anka

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.03.2010 11:05

pasażer
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3288
Dołączył(a): 07.07.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 25.03.2010 12:35

porto napisał(a):Mam pytanie - był może ktoś w Cavtat lub okolicznych, mniejszych miejscowościach ???.

Cavtat piękny ale drogi, więcej osób było w okolicy > np w Mlini.

W temacie > Dubrovnik/Soline dom z basenem- czy ktoś był???

znajdziesz i linki do tematów i sporo kwater z regionu Župa dubrovačka, które zebrałem.



Pozdrav :oczko_usmiech:
Lechu67
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 467
Dołączył(a): 02.02.2008
Lokalizacja: lubelskie

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lechu67 » 25.03.2010 13:48

Planuję taką małą objazdówkę na przełomie sierpnia i września. Cavtat wypada mi jako ostatni postój (na 2 -3 dni) w dniach 2-4 września jako baza wypadowa na Dubrownik. Zastanawiam się czy będzie łatwo znaleźć apartamenty dla dwóch rodzin (jadę w ciemno) - czy jest jeszcze w tym terminie duże obłożenie. Chodzi mi o sam Cavtat, żeby było gdzie pójść wieczorkiem.
Piotr Gumkowski
Plażowicz
Posty: 5
Dołączył(a): 08.09.2009
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Gumkowski » 26.03.2010 16:01

Byłem w Cavtacie 2-krotnie ale noclegi miałem w okolicy (m. inn. Plat).
Miasteczko sympatyczne nie tylko na spacer ale też do kąpieli. Jest kilka 'plaż', najciekawsza na końcu półwyspu otaczającego wzgórze
(z cmentarzem na szczycie), tuż przy deptaku i małej kafejce. Jest tam mała zatoczka otoczona skałami do której schodzi się schodkami, z ciepłą,
nagrzaną słońcem wodą i połączeniem z otwartym Jadranem. Skały są
wielkie i płaskie , tak że można na nich plażować lub skakać do otwartego z drugiej strony morza. Od strony północnej Catvatu, w stronę centrum są jeszcze 2-3 plaże żwirkowe. Prawdą jest że co kilkanaście/kilkadziesiat minut przelatują nad głową samoloty lądujące w Cilipi, być może jest to uciążliwe przy noclegu. Cavtat i okolice to dobra baza wypadowa do Dubrovnika, Czarnogóry (Boka Kotorska) i Konavle (super klify, najwyższe w Chorwacji). Do Dubrovnika można się dostać małymi łódkami, busami lub lokalnym 'PKS'-em jadacym w stronę Splitu.
'Biała flota' dopływa z Cavtatu do portu na starym mieście Dubrovnika.
Są też rejsy na wyspę Lokrum , którą bardzo polecam na jednodniowy wypad.
Początek września powinien być bezpieczny przy wyjeździe 'w ciemno',
baza noclegowa jest dość duża.

Pozdrav
wielbiciel
Croentuzjasta
Posty: 297
Dołączył(a): 16.03.2008
Lokalizacja: śląsk

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 26.03.2010 21:02

Leszek Skupin napisał(a):Moje osobiste wrażenie z Cavtatu - bardzo ekskluzywne miasteczko portowe no i na pewno drogie :? a już do tego czytam, że hałaśliwe ze względu na lotnisko... odpuściłbym sobie. Byłem przejeżdżałem.. zwiedzić warto ... i to by było na tyle.


Proszę o obiektywizm. Dwa tygodnie urlopu potwierdzają że to ładne, zadbane miasteczko, z promenadą dookoła półwyspu, spokojne, bez gwaru miast turystycznych, bardzo dobra baza wypadowa do zwiedzania Dubrovnika, Bośni, Czarnogóry, itp. Bliskość tego pierwszego powodowała, że mieliśmy o poranku przy śniadaniu widok z tarasu hotelowego (Albatros) na stary port w Dubrovniku.
Lotnisko nie wpływa zwiększony poziom hałasu, gdyż położone jest za wzgórzem, a samoloty podchodzą do lądowania od strony morza na dużej wysokości. Natomiast startują w stronę Bośni i Czarnogóry i ich nie słychać. Generalnie bardzo spokojna miejsce z takim "czymś" co daje satysfakcję z wypoczynku.
Fatamorgana
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 6099
Dołączył(a): 08.09.2009
Lokalizacja: South

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 26.03.2010 22:22

Zajrzałem na krótko w lipcu ub. roku.
Jednak do ogólnego odbioru wrażeń nie trzeba dwóch tygodni.
Jest tam luksusowy hotel- właściwie cały kompleks (zapomniałem nazwy), sporo aut na małych uliczkach, a ponieważ całość położona jest na stoku, więc ciasno tam nieco.
Jest tam port jachtowy ze strefą wyłączoną z ruchu powszechnego(szlabany i opłaty), w pobliżu cumują luksusowe jachty, zaś bliskość Dubrovnika powoduje...no właśnie- popularność a raczej duży ruch tranzytowy powyżej mieściny, bo walą tam zarówno ci jadący do Montenegro jak i ci z Montenegro i jeszcze ci z Dubrovnika, jak jeszcze mają czas. Taki ruch powoduje, że chociaż nad samą wodą go nie widać, to jednak go słychać i...czasami czuć (spaliny z wiatrem lecące).
Nie kazdemu to odpowiada.

Generalizując - ogólnie nie jest źle, poziom (cenowy też) wysoki, schludna mieścina, ale na prawdziwy wypoczynek z naturą i w ciszy to nie za bardzo się nadaje moim zdaniem.
Natomiast w okolicy jest co robić i co oglądać.
Jako baza do wypadów jest bardzo dobra.
Pytanie zasadnicze jest więc takie: czego potencjalny wczasowicz oczekuje i co zamierza ?
matio_turbo
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 49
Dołączył(a): 27.05.2008
Lokalizacja: Bochnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 28.03.2010 20:34

JacYamaha napisał(a):Plaża w Cavtat jest.
I tyle można o niej powiedzieć.


Byłem dwa lata temu w Sv. Filip i Jakov (nie wiedziałem przed dojazdem na miejsce jak wygląda ta miejscowość, ale udało mi się i trafiłem na przyjemną plażę i miasteczko spokojniejsze od np. Makarskiej, ale jednocześnie takie, w którym jest co robić wieczorem - ładna promenada, knajpki, stoiska z przeróżnymi drobiazgami), a rok temu w Baska Voda - plaża i miejscowość tak jak powyżej, ale jeszcze lepiej.
W tym roku chciałbym odwiedzić miejsce, z którego można by kilka razy po południu wyskoczyć do Dubrovnika (a więc max 20 km od niego). Na forum jest trochę o Cavtacie (już wiem że jest tam ładna starówka etc.), ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:
1)na zdjęciach satelitarnych Cavtatu widać, że w centrum jest przycumowanych sporo jachtów. Dwa lata temu byłem kilka godzin w Biogradzie na Moru i tam w centralnej części też tak było, natomiast do żadnej plaży nie dotarłem. Czy Cavtat nie jest podobny do Biogradu (miejscowość "jachtowa" z niezbyt przyjemną betonową plażą gdzieś na uboczu) i jak konkretnie wygląda własnie plaża (czy jest jakaś np. żwirowa i w którym fragmencie miejscowości - chciałbym sobie właśnie na Google Maps oglądnąć tę plażę).
2) jak wyglądają inne miejscowości kilka-kilkanaście kilometrów od Dubrovnika np. Mlini, Srebreno itp.? Nie chciałbym mieszkać w miejscowości typu Makarska czy Biograd, ale z drugiej strony chcę mieć jakąś cywilizację: promenada, knajpy, sklepy (coś podobnego do Baska Voda byłoby idealne).

Proszę osoby, które nocowały w Cavtacie o odp.

PS. Absolutnie nie przeszkadza mi czy kurort jest "ekskluzywny" i czy będą mi latać samoloty nad głową - najważniejsza dla mnie jest plaża i jakieś miejsce do spacerów.
VValdek
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 147
Dołączył(a): 24.05.2006
Lokalizacja: Wrocław // Oława

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 28.03.2010 21:21

Moim zdaniem Cavtat jest ciekawym miejscem, ale wyłącznie na kilkugodzinną wizytę. Dłuższy pobyt w tym miejscu odpada.
Dzięki swemu ciekawemu i oryginalnemu położeniu - zatoczka otoczona dwoma malutkimi półwyspami, z chodnikami biegnącymi wzdłuż linii brzegowej - miasteczko wspaniale nadaje się do uskuteczniania spacerologii stosowanej.
Natomiast (prawie) zupełnie nie ma tam ciekawych plaż. Szczególnie ta, do której jest podawana odległość na większości stron apartamentów, czyli przed Hotelem Albatros, to jak dla mnie mega-porażka. Zagęszczenie plażowiczów można porównać do tłoku w autobusie komunikacji miejskiej w szczycie. Nie tego szukam w Chorwacji.
Gdybym lubił spędzać urlop w hotelu ( a nie lubię ) i miał więcej cyfr przed przecinkiem na moim koncie bankowym ( a nie mam ), to pewnie chętnie spędziłbym kilka dni w Hotelu Croatia, który posiada bardzo oryginalną "plażę" od strony morza.

Obrazek
Rero
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 250
Dołączył(a): 14.10.2009
Lokalizacja: ČT

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rero » 28.03.2010 21:47

Witam. Ten został apartament byl wybrany w juž v listopadu/11/ , miesce które kocham, ale rodzina chce, aby przejść latem do innego kraju. Mam go w ten sposób w 2011 roku.http://www.adriatic-home.com/en/Croatia ... artment/49 http://www.adriatic-home.com/en/Croatia/Holiday-Rentals/Dubrovnik/Apartment/49 Wciąż, zastanawiałem się...http://www.dovolena-chorvatsko.cz/cavtat_prce.htm
i dalej....http://www.dubrovnikholidays.net/apartments.htm#lucija
Pozdrowia R.
matio_turbo
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 49
Dołączył(a): 27.05.2008
Lokalizacja: Bochnia

Nieprzeczytany postnapisał(a) matio_turbo » 28.03.2010 22:02

matio_turbo napisał(a):2) jak wyglądają inne miejscowości kilka-kilkanaście kilometrów od Dubrovnika np. Mlini, Srebreno itp.? Nie chciałbym mieszkać w miejscowości typu Makarska czy Biograd, ale z drugiej strony chcę mieć jakąś cywilizację: promenada, knajpy, sklepy (coś podobnego do Baska Voda byłoby idealne).


A na to pytanie ktoś mi odpowie?
mab
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 441
Dołączył(a): 28.09.2004
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 28.03.2010 22:13

Mlini, Srebreno....to noclegownie, z małymi plażami . Jest tam też zniszczony kompleks hotelowy ostatnimi dzialaniami wojennymi ktory sprawia dosc ponure wrazenie
Acha...w Cavtacie nie ma praktycznie starówki...parę domów przy promenadzie a resztę to domki z apartamentami na wzgórzach
wicia
Globtroter
Posty: 40
Dołączył(a): 06.10.2005
Lokalizacja: szczecin

Nieprzeczytany postnapisał(a) wicia » 29.03.2010 00:37

Witam w zeszlym roku swój dwutygodniowy urlop spędziłam właśnie w Cavtadzie .Pomimo iż był to przełom lipca i sierpnia nie miałam problemu ze znalezieniem kwatery(wyjazd w "ciemno") .Kwatera 2+1(byliśmy w dwójkę)jakieś 300m od centrum kosztowała 42e warunki fajne: balkon ,klima,łazienka,aneks kuchenny. Osobiście to mi się podobało ,jest to świetna baza wypadowa do Dubrownika , my jeżdziliśmy autobusem podmiejskim który kursuje co jakieś 30 min ,a powroty zdarzały się nam nawet ok 2 w nocy .Dużo zwiedzaliśmy ,a co do plaż to i owszem są my korzystaliśmy z tej niedaleko hotelu na lewo od centrum .A jako ciekawostkę dodam że jak przyjechaliśmy to odbywal sie karnawał letni świetna sprawa było na co popatrzeć.W razie jaszcze innych pytań w miarę możliwosci słóżę pomocą.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne



Cavtat - może był ktoś, jakie opinie ???
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
x
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Serwis Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja serwisu Cro.pl Chorwacja Online nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Forum wykorzystuje oprogramowanie M 2.0. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

chorwacja online - cro.pl 1999-2014