CHORWACJA ONLINE

forum

 
Artykuły Chorwackie zwyczaje bożonarodzeniowe
reklama


Chorwackie zwyczaje bożonarodzeniowe w przeszłości i obecnie

Boże Narodzenie jako chrześcijańskie święto w każdym narodzie obchodzone jest w sposób szczególny, tworząc część jego dziedzictwa etnograficznego. W poniższym tekście dowiecie się Państwo jak obchodziło się kiedyś Święta Bożego Narodzenia w Chorwacji i jak obchodzi się je dzisiaj.

Zwyczaj dawania prezentów
Przygotowania do wielkiego święta zaczynają się tradycyjnym zwyczajem dawania prezentów związanym z dniem Św. Mikołaja (6 grudnia) i dniem Św. Łucji (13 grudnia), które istnieją od XI wieku. Według zwyczaju na dzień Św. Łucji osoba odziana w białą płachtę chodziła po domach obdarowując dzieci suszonymi figami, migdałami, orzechami i jabłkami strasząc przy tym psotne maluchy. Nieposłuszne dzieci pod swoją poduszką znjadowały rózgę jako przestrogę by się poprawiły. Obecnie jest to zadaniem Świętego Mikołaja, który do butów grzecznych dzieci wkłada słodycze, a rózgi dzieli jego pomocnik Krampus (symbol złego ducha lub diabła). Tradycyjnym, starym chorwackim prezentem było też ozdobione jabłko nazywane božićnica (Božić to po chorw. Boże Narodzenie), a darowali je młodzieńcy dziewczynom.

Rozmiar: 4808 bajtów Bożonarodzeniowa pszenica
Jednym ze zwyczajów, które zachowały się do dzisiaj jest zwyczaj siania bożonarodzeniowej pszenicy jako symbolu odnowienia życia i płodności. Co ciekawe, tego zwyczaju nie ma we wspólnotach protestanckich i w większej części Europy, więc wraz z Portuglią i południowymi Włochami, wiąże się on tylko z klimatem chorwackim. Do Bożego Narodzenia pszenica pięknie wyrasta w naczyniu wypełnionym wodą i ozdabia stół bożonarodzeniowy, a podczas świąt stawiana jest pod choinką, przy żłóbku lub w rogu pokoju. Dla lepszego efektu, pszenicę się przycina i owija wstążkami albo czerwoną albo w trójkolorowych barwach chorwackich, a w niektórych częściach kraju obok pszenicy stawia się jabłka i świece. Po Bożym Narodzeniu pszenicę daje się ptakom, ponieważ nic z tego świętego okresu nie powinno się wyrzucać.

Rozmiar: 10013 bajtów Zwyczaje nocy wigilijnej
Chorwacka Wigilia i stare zwyczaje adwentowe to: przyjmowanie trzech większych pni, rozkładanie słomy, wykonywanie żłóbka i palenie świec. Trzy wielkie pnie, które przynosi się na Wigilię do domu i stawia na palenisku, są symbolem Świętej Trójcy, a od ich ognia zapalane są wszystkie świece w domu. Tlącym się pniom zwykle przynosiło się trochę jedzenia ze stołu wigilijnego oraz wina, które się przy tym piło. Wierzono, że ogień wielkich pni przyniesie dobro dla całego domu i wszystkich domowników. Słoma jako znak Bożego Narodzenia utrzymała się znacznie dłużej niz tradycja pni. Moment wnoszenia słomy do domu, co zwykle czynili najważniejsi członkowie rodziny, oznaczał oficjalny początek obchodów świąt Bożego Narodzenia. Słomę rozkładało się na podłodze pod stołem, a mniejszą jej część kładziono na stół i przykrywano obrusem. Kłosy wiązało się w snopy lub plotło się z nich wieńce. Po kolacji, wszyscy domownicy przenosili się od stołu do słomy, gdzie siedzieli i rozmawiali do czasu pójścia do kościoła. W niektórych częściach kraju w noc wigilijną nie spało się w łóżku, lecz na przyniesionej słomie. Słoma rozsypana po podłodze byłą symbolem narodzin Jezusa w stajence, a symbolika snopów i wieńcy związana była z płodnością. Rozmiar: 10013 bajtów Do 1850 roku w Chorwacji nie było zwyczaju ubierania choinki, choć taka praktyka w prowincjach niemieckich istniała już od XVI wieku. Ciekawostką jest, że pierwsze bożonarodzeniowe drzewka były liściaste. Dopiero wraz z rozwijającym się zalesianiem do użytku weszły drzewka iglaste. Drzewo ozdabiało się kiedyś jabłkami, pomarańczami, śliwkami i gruszkami, pozłacanymi orzechami włoskimi i laskowymi oraz słodyczami z cukru i papieru lub szklanymi figurkami, jeśli ktoś je posiadał. Ponadto zakładano łańcuchy z kolorowego papieru, złote i srebrne łańcuchy oraz lampiony i świece, które zapalało się w najbardziej doniosłych momentach. Choć zwyczaj ubierania drzewka pojawia się u Chorwatów relatywnie późno, przyozdabianie domostw na zielono jest zakorznionym od dawna zwyczajem i powinnością pełnioną zwykle przez dzieci. W krajach nadmorskich zwyczajem było, by dzieci przystrajały dom gałązkami szałwii, bluszczu lub sosny, a symbolika ozdabiania domu na zielono oznaczała siłę życia, przeciwną zimowemu zamarciu przyrody. Żłóbek, ręcznie zrobiony lub kupny -kartonowy, który stawia się pod drzewkiem bożonarodzeniowym jest bezpośrednim przypomnieniem wydarzenia, które się świętuje - noc Narodzin Jezusa. Niegdyś żłóbki wykonywane z gipsu, gliny i drewna znajdowały się tylko w kościołach i sprawą honoru było wykonanie jak największego i najbliższego oryginałowi żłóbka. Według niektórych zapisów pierwszy żłóbek, naturalnej wielkości zrobił Święty Franciszek jeszcze w 1223 roku. W domach żłóbki stawia się dopiero od XIX wieku. Wśród ozdób bożonarodzeniowych trzeba również wspomnieć świece, które mają dwojaką symbolikę: są znakiem budzenia się przyrody i znakiem światła, które przyniosły światu narodziny Jezusa.

Rozmiar: 6491 bajtów Świąteczny post i bożonarodzeniowa kolacja
Wigilijnym zwyczajem jest poszczenie oraz spędzanie nocy na czuwaniu do północy, kiedy to idzie się na mszę świętą, zaś na samo Boże Narodzenie, 25 grudnia przygotowuje się sutą i uroczystą kolację. W Wigilię dzień trwa do dźwięku wieczornych dzwonów, wtedy to trzeba zakończyć wszystkie prace w domu i przygotować ciasto i potrawy. O ile w Wigilię się pościło, o tyle w Boże Narodzenie nawet w najbiedniejszym domu znaleźć było można chociaż kawałek mięsa, a także wytwornego pieczywa.

Z książki kucharskiej pełnej różnorodnych przepisów na tradycyjne chorwackie potrawy, proponujemy Państwu dwa przepisy:

Rozmiar: 7998 bajtów Fritule

1 kg mąki,
2 jaja,
2-3 dag drożdży,
odrobina wódki,
trochę drobno posiekanej skórki cytryny, trochę soli,
łyżka cukru,
woda według potrzeby

Składniki wymieszać do konzystencji dwa razy gęstszej niż konzystencja ciasta naleśników i odstawić, aż podwoi swą objętość. Następnie nabierać na łyżkę i obsmażać na gorącym oleju. Gotowe fritule posypać cukrem waniliowym.

Ziarnista sałata

Przygotować po 10 dag gotowanej kukurydzy, soi, pszenicy, fasoli i grochu.
Posolić, dodać główkę cebuli i 100 ml octu jabłkowego, 100 ml oliwy z oliwek i 50 ml białego wina. Wymieszać i zostawić by odstało co najmniej 5 godzin.

Życzymy Państwu pogodnych Świąt Bożego Narodzenia i smacznego! Dalsze informacje - adriatica.net




  Powrót do listy artykułów


[Strona główna] [Reklama] [Kontakt] na górę strony

Rozmiar: 107 bajtów


apartamenty w cro




Rozmiar: 107 bajtów

Rozmiar: 107 bajtów

(c) 1999-2009 Chorwacja Online - Cro.pl